open-navfaktor-logo
search
Provjera imovine
Ministrica Brčić o odluci Ustavnog suda: Zakon nije neustavan i ostaje na snazi
Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podsjeća da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici EU delegacije u BiH, Ambasade SAD, misije OSCE u BiH
02.07.2019. u 20:59
get url
text

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno donio mišljenje kojim proglašava "problematičnim" više članova Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo iz Ministarstva pravde i uprave KS ističu da oni nisu primili takav dokument.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podsjeća da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici EU delegacije u BiH, Ambasade SAD, misije OSCE u BiH, kojima je prvenstveni cilj bio kontrola usaglašenosti odredbi sa standardima EU.

- Zakon nije neustavan i u cijelosti ostaje na snazi, ali očekujemo da će biti upućena i apelacija s federalnog nivoa - navodi ministrica Brčić.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača podnio je zahtjev kojim je osporavao pojedine odredbe zakona koje se tiču pojma bliskih srodnika u odnosu na definicije iz Porodičnog zakona i nadležnosti ureda za provedbu zakona u kontekstu tih odredbi.

- Zakon nije osporavan u smislu svrhe, njegove primjene na nosioce javnih funkcija, eventualne nadležnosti za donošenje zakona ili procedure donošenja. I ukoliko se desi da pojedine odredbe budu osporene u eventualnom postupku po apelaciji, Zakon ostaje na snazi - kaže ministrica Brčić i dodaje da detaljan komentar može dati nakon što mišljenje Ustavnog suda bude na uvidu Ministarstvu pravde i uprave KS.

Ministrica Brčić ističe da je doneseni Zakon kvalitetan, usaglašen sa sličnim pravnim rješenjima u zemljama regije, kao i da je u potpunosti u duhu pravnih standarda Evropske unije.

Pozdravila je pravo i mogućnost pojedinaca i institucija na korištenje ustavom i zakonom garantovanih prava na preispitivanje pojedinih normi, te istakla da je sigurna da ce Zakon veoma brzo pokazati prve efekte i rezultate, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.