open-navfaktor-logo
search
Dosta od Ministarstva
Ministrica Dilberović ne želi o imenima srednjih škola i centara koji su izdavali lažne diplome
Ministrica nam je rekla da vam prenesemo da što je imala za iznijeti o reviziji diploma, izneseno je na konferenciji za novinare. To je što se toga tiče, ona nema šta dodati, rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke
27.11.2019. u 21:33
get url
text

Nakon što je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u javnosti iznijela rezultate revizije diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima, a koja je pokazala više od 70 lažnih diploma, od Dilberović smo zatražili da nam kaže koje su srednje škole, odnosno, centri za prekvalifikaciju izdavali lažne diplome. Za odgovor smo ostali uskraćeni, mada je tokom iznošenja podataka i sama rekla kako nam se sada trebaju otvoriti oči prema ustanovama za stjecanje diploma sa srednjom stručnom spremom. 

- Utvrđeno je da ima 77 lažnih diploma, samo tri su visoke stručne spreme, a ostale su sve srednja stručna sprema. Sada nam se trebaju otvoriti oči prema ovim centrima za prekvalifikacije i uopće za stjecanje diplome sa srednjom stručnom spremom - rekla je na press konferenciji u Sarajevu Dilberović, uz napomenu novinarima da "za sve što vam treba stojimo na raspolaganju i možemo vam poslati napismeno".

Nakon uvodnih izlaganja na konferenciji za medije ministrica je kazala i to da informacije koje je iznijela sada novinarima otvaraju mogućnost za "istraživačko novinarstvo, onu problematiku sa ovim centrima za stjecanje prekvalifikacije i dokvalifikacije i tako dalje".

Iako smo više puta pokušali kontaktirati Dilberović, a zatim poslali dopis sa pitanjima u Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zatraživši da nam se navedu nazivi škola i centara za prekvalifikaciju gdje su štampali lažne diplome, odgovore nismo dobili.

- Ministrica nam je rekla da vam prenesemo da što je imala za iznijeti o reviziji diploma, izneseno je na konferenciji za novinare. To je što se toga tiče, ona nema šta dodati - rečeno nam je u Ministarstvu.

Iako smo objasnili da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome koje su srednje škole izdavale lažne diplome i centri za prekvalifikaciju, a čije podatke posjeduje Ministarstvo, odgovoreno nam je da se to može provjeriti kod institucija koje su otkrile lažne diplome.

Podjećamo, od 106 državnih agencija i preduzeća koje su bile obuhvaćene revizijom diploma, 17 institucija nije dostavilo odgovore Vladi FBiH.

Ostali smo uskraćeni i za odgovore na pitanja da li postoje sankcije za ovih 17 ustanova koje nisu dostavile odgovore, te da li će se sankcionisati ustanove koje nisu dostavile provjerene diplome svih uposlenika.

Podsjećanja radi, revizija je pokazala da je u Finansijsko-informacijskoj agenciji pronađena jedna diploma. U Dioničkom društvu BH-Telecoma Sarajevo tri diplome. Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo četiri. Federalnom Zavodu PIO pet. u BH-Pošta Sarajevo 20 diploma. Elektroprivredi HZHB Mostar tri. Lutriji BiH devet diploma. Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije FBiH 16 diploma. U Poreznoj upravi FBiH dvije. KPZ poluotvorenog tipa u Sarajevu jedna diploma. KPZ poluotvorenog tipa Orašje jedna diploma. KPZ zatvorenog tipa u Zenici jedna diploma. Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Drin osam diploma. Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH Sarajevo tri diplome.

Obraćanje ministrice Dilberović u vezi s ovom temom možete pogledati na snimku od 19. minute:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.