open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Ministrica Turković održala sastanke s predsjednikom i ministrom vanjskih poslova Alžira
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas, u okviru službene posjete Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, sa predsjednikom te države Abdelmajidom Tebbouneom i ministrom vanjskih poslova Ramtane Lamamrom.
09.05.2022. u 20:16
get url
text
Ministrica Turković u posjeti Alžiru
Ministrica Turković u posjeti Alžiru

Turković je najprije održala tête-à-tête sastanak sa ministrom Lamamrom, nakon kojeg je upriličen sastanak delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, a potom i sastanak sa predsjednikom Tebbouneom.

Tokom sastanaka sa visokim zvaničnicima te prijateljske zemlje, pozdravljene su odluke Predsjedništva Bosne i Herccegovine i Vlade Alžira o uzajamnom otvaranju ambasada, te je naglašeno da će otvaranje diplomatskih predstavništava biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje sveukupnih odnosa dviju zemalja.

Turković je pozvala zvaničnike ove zemlje da zajedno sa delegacijom privrednika posjete našu zemlju, a posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje i trgovine. Po uzoru na poslovnu konferenciju koja je održana 2008., predloženo je održavanje novog ekonomskog foruma, a istaknuti su i uspješni primjeri saradnje, poput projekata Energoinvesta u Alžiru.

Naglašeno je da dvije zemlje imaju brojne mogućnosti za saradnju, između ostalih, u prehrambenoj, metalskoj, drvnoj i namjenskoj industriji, ali i u oblasti turizma. S obzirom da je Alžir jedan od vodećih proizvođača plina u svijetu, razgovarano je i o budućim planovima te zemlje kada je u pitanju moguće povećanje proizvodnje i distribucije plina u evropske zemlje.

Na sastanku delegacija dva ministarstva su razmijenjena mišljenja i o sporazumima koji su u različitim fazama usaglašavanja, a inicirano je i pokretanje procedura za zaključivanje novih sporazuma između dviju zemalja.

Turković je sagovornike upoznala o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je i o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu i Sjevernoj Africi, te su razmijenjena mišljenja o ratu u Ukrajini.

Tokom posjete, ministrica Turković je položila cvijeće na Spomeniku mučenika, koji je otvoren 1982., na 20. godišnjicu nezavisnosti Alžira, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.