open-navfaktor-logo
search
Buk Bijela
Ministrica Turković: Početkom izgradnje hidroelektrane ne doprinosi se dobrosusjedskim odnosima
Povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" oglasila se zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.
17.05.2021. u 13:54
get url
text

- Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrati u okvire međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i su nastavile s raspolaganjem državnom imovinom odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreznih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda – navela je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.