open-navfaktor-logo
search
Berlinski proces
Ministrica Turković potvrdila: BiH se pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi
Bosna i Hercegovina je potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojim se naša zemlja pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.
10.11.2020. u 13:32
get url
text
Bisera Turković
Bisera Turković

Potvrdila je to ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je u ime BiH potpisala dokumente tokom današnjeg Samita Berlinskog procesa.

- Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU-a i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači – napisala je Turković.

Odluku da BiH pristupi novoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa donijelo je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH, a u međuvremenu je "zeleno svjetlo" dalo i Predsjedništvo BiH, koje je na današnjoj vanrednoj sjednici odobrilo prihvatanje dokumenata: Deklaracije o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcijskog plana za razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024., Zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara zdravstva u okviru Berlinskog procesa, Zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa i Zaključaka ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Ranije je u razgovoru za Faktor Turković potvrdila da je na Samitu Berlinskog procesa predviđeno da šest država zapadnog Balkana prihvate tri izuzetno važna dokumenta za ubrzanje puta našeg regiona prema EU.

- Radi se o Deklaraciji lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan – pojasnila je Turković.

Prethodno su odluku o pristupanju inicijativi blokirali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ali su blokade uklonjene nakon što je pritisak na tu stranku izvršila i Delegacija EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.