open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Ministrica Turković sa rukovodstvom BNV-a u Novom Pazaru: Generalni konzulat BiH će biti od velikog značaja
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Novom Pazaru sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), najvećeg zastupničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.
24.08.2022. u 13:56
get url
text

U razgovoru sa predsednicom BNV-a i njenim saradnicima naglašeno je da će Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru biti od velikog značaja u odnosima među Bošnjacima, narodima koji žive u Srbiji ali i za dalje unapređenje odnosa i saradnje Republike Srbije i BiH.

- Razgovarali smo o stanju i položaju Bošnjaka u Sandžaku, bilo je riječi o dešavanjima u BiH. Prioritetna tema naših razgovora bila je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru. Inicijativa o otvaranju diplomatskog predstavništva potekla je 2019. godine tokom zvanične posjete ovom gradu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Tu inicijativu je ministrica Turković hrabro i energično realizovala. U ime BNV-a smo izrazili zahvalnost svima koji su učestvovali u procesu otvaranja Generalnog konzulata BiH - izjavila je nakon sastanka predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Otvaranje diplomatskog predstavništva BiH u Novom Pazaru od izuzetne je važnosti za dalje odnose dvije države, smatra Curić.

- To je važan korak u dobrim bilateralnim odnosima između Republike Srbije i BiH. Događaj je historijski za Bošnjake, jer je BiH matična zemlja svim Bošnjacima gdje god da se nalaze, posebno nama u Sandžaku - dodala je Curić.

Ministrica Turković kazala je nakon sastanka sa rukovodstvom BNV-a kako je ta ustanova krovna svim Bošnjacima u Srbiji, koja zastupa interese Bošnjaka i zalaže se za njihova prava. Uvjerena je da će Generalni konzulat BiH biti dobar partner toj ustanovi i most saradnje među Bošnjacima i narodima koji žive u Srbiji.

VEZANI TEKST - Otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

- Drago mi je da sam se sastala sa predstavnicima BNV-a, institucije koja objedinjuje interese Bošnjaka u Republici Srbiji i ovoj regiji i gradovima gdje živi bošnjačko stanovništvo. BNV ima izuzetan značaj upravo kao faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili svoju političku opredijeljenost i participaciju. Ono što je posebno značajno je njihovo zajedništvo koje nadjačava političke grupacije i podjele. Nadam se da će Generalni konzulat BiH koji smo jučer otvorili doprinijeti i daljem razvijanju jedinstva, ne samo među Bošnjacima i BNV-om nego isto tako i saradnje sa ostalim narodima koji žive u Republici Srbiji - izjavila je Turković.

U utorak je u Novom Pazaru svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvoren Generalni konzulat BiH. To diplomatsko predstavništvo u najvećem gradu regije Sandžak otvorili su ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Generalni konzulat BiH bit će nadležan za općine Sandžaka - Novi Pazar, Sjenicu, Turin, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.