open-navfaktor-logo
search
Jednoglasna odluka
Minka Kreho izabrana za vršiteljicu dužnosti predsjednice Suda BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasnom odlukom za vršiteljicu dužnosti predsjednice Suda BiH izabralo Minku Kreho.
21.12.2023. u 11:32
get url
text
Minka Kreho
Minka Kreho

VEZANI TEKST - Saznajemo: Ko će potpisivati odluke umjesto Debevca, ko je u Sudu BiH odbio da ga zamijeni

Kreho na ovu funkciju dolazi s pozicije predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, a nakon što je Prvostepena komisija VSTV-a prihvatila prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljavanje Ranka Debevca sa mjesta predsjednika Suda BiH, nakon što je uhapšen u ponedjeljak.

Prema toj odluci, Debevec je udaljen do okončanja krivične istrage koja se provodi po naredbi Tužilaštva BiH.

Debevec je zajedno s bivšim direktorm Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehemdagićem uhapšen u ponedjeljak zbog sumnje, kako je to kasnije kazao glavni tužilac BiH Milanko Kajganić, da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu. 

Minka Kreho je rođena 1960. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 1987. godine.

Pripravnički staž je završila na Republičkom sudu za prekršaje RBiH u Sarajevu, nakon čega je položila ispit za sudiju za prekršaje i potom se zaposlila na Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo kao stručni saradnik, a 1991. godine u istom sudu, imenovana je za sudiju za prekršaje gdje je radila sve do 1995. godine. Godine 1993. položila je pravosudni ispit, a 1995. godine je izabrana za sudiju Općinskog suda I Sarajevo, na kojem je radila do 2003. godine kada je izabrana za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo. Potom je 18.01.2007. godine imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.