open-navfaktor-logo
search
Presuda za zločine
Mirko Božić, Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni na ukupno 23 godine zatvora za silovanja tokom rata u Kotor-Varoši
Okružni sud u Banjoj Luci izrekao je presudu kojom su Mirko Božić i Bosiljko Marković osuđeni na po sedam, a Ostoja Marković na devet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši u ljeto 1992. godine.
10.02.2023. u 15:06
get url
text

Prema presudi, Markovići i Božić su kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Kotor-Varoš tokom jednog dana silovali četiri osobe hrvatske nacionalnosti zajedno sa Predragom Cicmanovićem, koji je u međuvremenu preminuo, te je protiv njega obustavljen postupak.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su optuženi prekršili prava osoba koja su zaštićena Ženevskom konvencijom, te ih prisilili na polni odnos.

Prema odluci Suda, u kaznu će se uračunati i vrijeme koje su optuženi već proveli u pritvoru.

Predsjednik Vijeća, sudija Blagoje Dragosavljević, u obrazloženju presude je rekao da je pri određivanju kazne u obzir uzeta činjenica da je Ostoja Marković već dva puta osuđen za ista krivična djela.

Vijeće je, prema njegovim riječima, cijenilo i prigovore koje je odbrana iznosila, navodeći da je optužnica prvobitno bila za krivično djelo silovanja, ali je kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka izmijenilo pravnu kvalifikaciju u ratni zločin.

- Vijeće smatra da je optužnica pravilno izmijenjena - naveo je predsjednik Vijeća, te dodao da su odbačeni prigovori da prvobitna optužnica nikada nije dostavljena Ostoji Markoviću, jer je Vijeće utvrdilo da je optužnica Vojnog tužilaštva u Banjoj Luci pročitana 1993. godine, te da ni Marković, kao ni njegov branilac, tada nisu imali prigovor.

- Što se tiče prigovora da nikada nije rađena istraga za djelo ratnog zločina, te da optuženi nikada nisu saslušani po osnovu tog djela niti se izjasnili, smatramo da taj prigovor ne stoji. Optuženi su imali mogućnost da se izjasne u ovom procesu, ali oni su odlučili da neće iznositi odbranu, što je njihovo pravo, ali su na taj način odbili da se i izjasne po tom pitanju - rekao je Dragosavljević.

On je napomenuo i da ne stoje prigovori odbrane po pitanju zakonitosti dokaza, to jeste zapisnika, iskaza i izjava, koje su dali oštećeni i optuženi.

Kako je rekao, ti dokazi nisu jedini koji su bili dovoljni za osuđenje, a korišteni su i zbog činjenice da nije bilo moguće na glavnom pretresu osigurati prisustvo oštećenih u svojstvu svjedoka, čak ni prisilom, s obzirom na to da sad žive na teritoriji Republike Hrvatske.

- Upoređujući zapisnike sa izjavama optuženih i oštećenih, nalazimo u potpunosti podudarnost između njih - dodaje Dragosavljević.

Bosiljko i Ostoja Marković nisu prisustvovali izricanju presude, s obzirom na to da služe kazne zatvora, također za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koje su im izrečene ranije pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Božić će se, kako je rečeno, braniti sa slobode do konačne presude, jer je na ovu presudu dozvoljena žalba Vrhovnom sudu RS-a, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.