open-navfaktor-logo
search
Prnjavor
Mirković je prva Romkinja koja je radila u općinskoj instituciji
Najvažnija je podrška, jer ukoliko ona izostane, onda je jako teško ostvariti svoj cilj, kaže Milošević
22.12.2019. u 17:47
get url
text
Dajana Milošević Romkinja Prnjavor
Dajana Milošević Romkinja Prnjavor

Romi su najbrojnija manjinska zajednica u Bosni i Hercegovini, a suočeni su s brojnim predrasudama te mladi rijetko uspiju završiti školu i posljedično naći zaposlenje, ali da je to moguće uz mnogo rada dokazuje primjer Dajane Mirković iz Prnjavora.

U razgovoru za Fenu kaže da je bilo teško završiti Pravni fakultet i postati akademska građanka, posebno jer je duplo više morala raditi zbog činjenice da dolazi iz te manjinske zajednice, sve to joj je otežavalo da dođe do rezultata, put je bio težak, ali isplativ.

Prva je Romkinja koja je bila zaposlena u instituciji - Centru za socijalni rad u Prnjavoru, ali i pored svega što je preživjela smatra da nikad ne treba prestati učiti.

Mirković je i vršnjačka edukatorica u Udruženju "Romani Ćej - Romska djevojka", a vrlo rano susrela s aktivizmom, pohađala je radionice, edukacije i odlazila u romske zajednice širom Bosne i Hercegovine što joj je pomoglo da bolje razumije život i probleme Roma.

- Najvažnija je podrška, jer ukoliko ona izostane, onda je jako teško ostvariti svoj cilj - napominje Mirković, ali i dodaje da je ona imala podršku porodice, no to se ne može reći za mnoge romske porodice koje nemaju mogućnosti da daju podršku djeci.

Zato je još važnija podrška vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija koja će tretirati probleme s kojima se suočavaju manjinske i marginalizirane grupe, a posebno žene pripadnice tih grupa.

Govoreći o prioritetima za poboljšanje uvjeta života te zajednice, Mirković kaže da je na prvom mjestu obrazovanje u šta treba mnogo više ulagati, jer smatra da je jedino tako moguće poboljšati status u društvu i boriti se protiv predrasuda i diskriminacije.

Ističe da se često može čuti da su velika sredstva uložena u integraciju Roma u BiH, ali tokom obilaska romskih naselja i dalje se susreće s siromašnim Romima, djecom koja ne idu u školu, velikom nezaposlenošću, Romima koji prose na ulici kako bi prehranili porodice...

U posljednjih nekoliko mjeseci Mirković se posvetila uglavnom djeci iz romske zajednice, s njima prolazi razne edukativne radionice, rade zajedno zadaću za školu i druže se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.