open-navfaktor-logo
search
Optužen za zločine
Miroslav Mićo Kraljević: Od ratnog gospodara života i smrti u Vlasenici do milionera
Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu za ratne zločine. Kraljević je bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake
25.12.2019. u 08:42
get url
text

Pored toga što rukovodi Vlasenicom, Miroslav Mićo Kraljević (SNSD), načelnik ove male i nerazvijene lokalne zajednice na istoku Bosne i Hercegovine, ne zapostavlja privatni biznis. On u Dragaševcu ima i pilanu Ecoplast, tačnije 70 posto vlasništva koje je procijenjeno na oko 800.000 maraka.

Spominje se i kao jedan od osnivača poljoprivredne zadruge Zdravo, također iz Vlasenice, a koja je, interesantno, od općine dobila besplatno na korištenje poljoprivredno zemljište. Prema imovinskom kartonu koji je 2015. godine dostavio Centralnoj izbornoj komisiji, još tada je bio milioner.

Naime, tada je od imovine prijavio kuću i stan ukupne vrijednosti 160.000 maraka, 7,5 hektara zemljišta vrijednog 75.000 maraka te automobil koji je procijenjen na 60.000 maraka.

Za razliku od privatnog biznisa, u vođenju Vlasenice mu baš i ne cvjetaju ruže, a što je pokazala i finansijska revizija za 2018. godinu u kojoj se prema zaključcima revizije pogrešno vršio obračun plaća i popis imovine što je uz kršenje Zakona o javnim nabavkama navelo revizore da iskažu mišljenje sa rezervom.

Podsjećamo, Kraljević je priznao da je u jesen 2010. godine učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika Naše stranke u Skupštini općine Osmaci, zbog čega je kažnjen novčano.

On je prijatelju i partijskom šefu Miloradu Dodiku prošle godine uručio Zlatni grb općine, kao najveće priznanje koje ova lokalna zajednica uručuje pojedincima.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu za ratne zločine. Kraljević je bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake. 

Optužbom protiv Đurića, Kraljevića, Stanića i Garića su obuhvaćena ubistva i nestanak najmanje 22 osobe, nezakonita hapšenja i zatvaranja, mučenja i maltretiranja više desetaka osoba u više objekata koji su služili za zatvaranje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine, doveli do protjerivanja gotovo svog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka, koji se trenutno nalaze u BiH i širom svijeta. Dvadeset svjedoka će svoje izjave dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

I njegova sestra Višnja Aćimović je optužena za ratne zločine nad Bošnjacima. Sud BiH je u februaru 2017. godine potvrdio optužnicu protiv nje zbog optužbe da je zajedno s više naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala u ubistvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, počinjenim početkom juna 1992. na lokalitetu Mračni do, u neposrednoj blizini logora Sušica.

Kako stoji u optužnici, muškarci su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici. Prema Tužilaštvu BiH, Aćimović je iz vatrenog oružja strijeljala muškarce koji su bili svega nekoliko metara udaljeni od autobusa. Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

Aćimović je državljanka Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je i nastanjena. Interpol je u maju mjesecu ove godine raspisao potjernicu za njom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.