open-navfaktor-logo
search
Političke igre
Mitrović podnio ostavku, ali će i dalje biti ministar, promašio je adresu
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović podnio je ostavku, ali ne onome kome bi trebao da bi ostavka bila važeća i ne na način koji je propisao Zakon o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
18.11.2022. u 10:37
get url
text

Mitrović (SNSD) je ostavku podnio i svoj mandat na raspolaganje stavio Glavnom odboru SNSD-a i predsjedniku te stranke Miloradu Dodiku. 

Zakon o Vijeću ministara BiH je jasno propisao da ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja, a da ostavku podnose predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, u ovom slučaju Zoranu Tegeltiji (SNSD).

Predsjedavajući potom ima rok od 15 dana da imenuje njegovog nasljednika kojeg zatim potvrđuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Dotad dužnost ministra obavlja njegov zamjenik.

VEZANI TEKST - Ministar Vojin Mitrović podnio ostavku

Iz ovoga je vidljivo da se ostavka, ukoliko je stvarna, podnosi predsjedavajućem Vijeća ministara, a ne stranci.

- Nisam podnio ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. Još sam ministar - rekao je Mitrović za Faktor. 

Kazao je da je ostavku podnio stranci, predsjedniku Dodiku i da "predsjednik partije treba o tome da odluči". Mitrović će, dodao je, postupiti u skladu sa odlukom Dodika. 

Ministar Mitrović je svoj potez jučer obrazložio time da je Dodikov stav da izabrani i imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju, a Mitrović je državni ministar koji je na Općim izborima 2022. izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. 

- Ja poštujem te stvari. Postupio sam po zahtjevu šefa - rekao je Mitrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.