open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Mjere i projekti za čišći zrak: Pola miliona KM subvencija za ugradnju kotlova na pelet
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, u sklopu mjera borbe protiv zagađenja zraka, tokom ove godine izdvojit će pola miliona maraka za subvencije građanima koji kotlove na čvrsto gorivo zamijene pećina na pelet.
11.02.2020. u 15:12
get url
text

- Subvencija za kotlove na pelet odnosi se na fizička lica, a iznost će maksimalno 2.000 KM po jednom korisniku. Izdvojit ćemo i pola miliona KM za utopljavanje zgrada, a planirali smo i 800.000 KM za druge projekte koji se tiču zaštite okolice, a među njima su i neki vezani za kvalitet zraka. Redovni transferi prema općinama i gradovima u TK iznose 4,5 miliona KM, a izdvojit ćemo 300.000 za subvencije privrednim subjektima na ime projekata iz oblasti zaštite okolice - kaže resorni ministar Elvir Rožnjaković.

Projekti za čišći zrak

Ministar dodaje da je i dalje na snazi Plan energetske efikasnoti javnih objekata, koji podrazumijeva utopljavanje objekata, ugradnju stolarije i kotlova na pelet u javnim objektima, odnosno školama, domovima zdravlja i policijskim stanicama. U te namjene ove godine bit će izdvojeno 1,9 miliona KM.

- Subvencija ugradnje kotlova na pelet je pilot projekat, a ukoliko se pokaže veći interes spremni smo izdvojiti i većei iznos od početnih pola miliona KM. Kriterij za prijavu je da korisnik već ima kotao za ugalj, kao i da je objekat ima građevinsku ili upotrebnu dozvolu ili dokaz da je uplanjen ili da je u fazi legalizacije - kaže Rožnjaković.

Ministarstvo je u fazi izrade plana raspodjele namjenskih sredstava, koji će prema riječima ministra biti okončan do kraja februara, a nakon toga ostaje samo da svoju saglasnost da Vlada.

Vlada TK danas je usvojila i Informaciju sa prijedlogom aktivnosti za poboljšanje stanja kvaliteta zraka.

Među predloženim mjerama, navodi se da je neophodno hitno donijeti propis kojim se utvrđuje obaveza priključenja objekata na komunalnu infrastrukturu za snabdijevanje toplotnom energijom, ukoliko postoje tehničke mogućnosti za priključenje na mrežu daljinskog sistema grijanja.

Također, navodi se da je potrebno uložiti maksimalan napor za toplifikaciju Živinica i to izgradnjom vrelovoda od Termoelektrane u Tuzli do Živinica, kao i intenzivirati radove na toplifikaciji drugih općina i gradova, a zasnovanih na ekološki prihvatljivim i obnovljivim izvorima energije.

Informacijom se preporučuje i maksimalno pojačanje inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK kroz pojačanu kontrolu poštivanja uslova određenih okolinskim dozvolama, te gradskih i općinskih inspekcijskih službi kroz pojačan rad komunalnih i drugih inspekcija, u cilju sprečavanja i smanjenja zagađenja zraka. Pojačan inspekcijski nadzor sa potrebnim mjerenjima će se zatražiti i od Federalne inspekcije u čijoj nadležnosti je nadzor nad velikim zagađivačima.

Legalizacija objekata

Vlada TK danas je, prijedlogom izmjena Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, predvidjela da se rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina prolongira do 31. maja 2021. godine. Naime, 31. maja 2019. godine istekao je rok do kojeg su vlasnici bespravno izgrađenih građevina mogli podnijeti zahtjev za legalizaciju, što za posljedicu imalo da su zahtjevi podneseni nakon isteka ovog roka mogli biti odbačeni kao neblagovremeni.

- Na području TK trenutno ima oko 36.000 bespravnih objekata. Sada koristimo nove foto snimke FBiH iz 2018. godine, pa će građani moći prilikom podnošenja zahtjeva moći koristiti te novije snimke - rekao je ministar Rožnjaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.