open-navfaktor-logo
search
Štrajk upozorenja
Mjesecima bez plaća: Predstavnici Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH pozvani na sastanak kod premijera
Predstavnici Sindikata Agencije za privatizaciju Federacije BiH koji je pokrenuo štrajk upozorenja dobili su poziv iz Ureda premijera Federacije BiH za današnji sastanak.
19.07.2022. u 10:28
get url
text

Mjesecima nemaju plaće, ne mogu se liječiti 

Sindikat traži aktivno uključenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u hitno rješavanje deblokade računa Agencije specijalizirane organizacije Federacije BiH osnovane Zakonom o Agenciji za privatizaciju, kao preduvjeta za ispunjenje zahtjeva Sindikata.

Radnici Agencije za privatizaciju FBiH od januara ne primaju plaće, niti im se uplaćuju doprinosi pa se samim tim ne mogu ni liječiti. Oni su jutros održali štrajk upozorenja pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.

FOTO: Fena

- Mi smo kao granski sindikat dali odobrenje Upravnog odbora za pokretanje štrajka upozorenja. Već sedam mjeseci oni nisu dobili plaće. Pored plaća nisu uplaćeni doprinosi. Osobe koje se razbole ne mogu se čak ni liječiti, a da ne pričamo o životu samih porodica uposlenika. Mi smo kao Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, odobrili štrajk upozorenja - govori nam Samir Kurtović, predsjednik Sindikata.

Dodaje da bi ova Agencija trebala biti na vrhu agencija u FBiH. 

Danas je izašlo 15 ljudi, a sutra možemo pozvati 15 hiljada 

- Ova Agencija bi trebalo da bude na vrhu agencija Federacije, a ne posljednja. Mi ne ulazimo u problematiku Agencije, u vezi sa isplatama po presudama i dogovore, vansudske nagodbe... Nas to ne interesuje. Nas zanimaju plaće uposlenika da napokon budu redovne.

Jučer je pokrenut štrajk upozorenja, danas su imali press konferenciju i jutros je iz Ureda premijera FBiH došao poziv, sastanak je u deset sati. Danas je izašlo 15 ljudi na štrajk upozorenja, a za dva dana mi možemo pozvati 15.000 koliko ovaj granski sindikat ima - rekao je.

Agencija već treću godinu radi u nemogućim uvjetima, jer su računi blokirani izvršenjem Presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 05.12.2019. godine, te zbog visokog dosuđenog iznosa Agencija ovaj problem ne može riješiti samostalno. O problemima i stanju Agencije Vlada FBiH je upoznata u više navrata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.