open-navfaktor-logo
search
Novi egzodus u najavi
Mještani Kozarca sutra izlaze na protest povodom sporne trase autoputa Banja Luka - Prijedor
Mještani Kozarca sutra će organizirati mirni protestni skup povodom sporne trase budućeg autoputa Banja Luka-Prijedor.
07.02.2021. u 15:09
get url
text

Protest će biti održan na magistralnom putu, najavio je zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić.

VEZANI TEKST - Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Bošnjaci u Kozarcu strepe, nakon krvave 1992. ponovo će im rušiti kuće?

Autoput Banja Luka - Prijedor trebao bi prolaziti kroz prijedorsku Mjesnu zajednicu Kozarac, u kojoj žive bošnjački povratnici.

Oni ovaj plan nadležnih organa bh. entiteta Republika Srpska ne prihvataju jer bi u slučaju njegove realizacije došlo do, nakon krvave 1992. godine, novog egzodusa Bošnjaka iz Prijedora, i to onog trajnog.

Predviđenom trasom posebno bi bilo ugroženo naselje Hrnjići.

Radi se o gusto naseljenom dijelu Kozarca. Ako bi ostala ta trasa, autoput bi podijelio Kozarac na dva dijela, na što mještani ne pristaju i zbog čega su i ranije protestovali.

- Na udaru je četrdesetak stambenih objekata, uz pedesetak pomoćnih. No, postoji rješenje. Autoput zaustaviti na prvoj prijedorskoj petlji. Da li je pet minuta skraćenja vožnje na autoputu Banja Luka - Prijedor, što podrazumijeva prolazak trase kroz gusto naseljene dijelove Kozarca, i koje će koštati desetke miliona KM, pametan i dobronamjeran potez? Ako se to desi, mnogi Bošnjaci bi trajno mogli napustiti ovaj dio BiH – kazao je ranije za Faktor Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini Prijedora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.