open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni prijevozom
Mještani sarajevskih naselja opet najavili mirno okupljanje, dogovoren sastanak sa Štetom
Mještani sarajevskih naselja Ahatovići i Dobroševiči jučer su održali proteste i blokirali put kod Osnovne škole „Mustafa Busulardžić“, a za večeras najavljuju samo mirno okupljanje iako je dogovoren sastanak sa Adnanom Štetom, ministrom za saobraćaj Kantona Sarajevo.
06.09.2022. u 17:36
get url
text

Jučer su održani prvi protesti mještana sarajevskih naselja Ahatovići i Dobroševići zbog nezadovoljstva gradskim prijevozom, koji već tri mjeseca ne saobraća ovim naseljima.

- Mi to zovemo spontano okupljanje građana, kao neki vid upozorenja. Mislim da će nas večeras biti puno više nego sinoć. Mi već godinama imamo problem sa neredovnim gradskim saobraćajem. Autobusi vrlo često budu u kvaru, pa se propusti po jedna-dvije vožnje, nakon čega smo zahtjevali da se ispoštuje red vožnje, jer smo mi najudaljeniji od bilo kojeg alternativnog prijevoza – kazala je Mersiha Bučo, predsjednica savjeta MZ Dobroševići.

U želji da se stanovnicima ovih naselja, koji zbog posla ili škole svakodnevno trebaju putovati do centra grada, obezbjedi prijevoz, mještani su dogovorili saobraćajnu liniju željezničkim saobraćajem.

- Prije godinu smo uspjeli dogovoriti da nam voz Željeznička stanica-Reljevo dolazi u Dobroševiće, kako bi barem srednjoškolci i studenti mogla da idu u školu. Kod nas, ako se jedna linije propusti, to je minimum dodatnih sat vremena čekanja na drugu – rekla je Bučo te dodala:

- Nakon toga počelo se dešavati da prijevoza nema po dva-tri sata, pa da skraćuju linije, pa sad tri mjeseca uopće ne izlazi na ovu krajnju destinaciju, Ahatovići.

Nakon protesta, sinoć je ponovo nakon tri mjeseca saobraćao gradski prijevoz do Ahatovića te je dogovoren sastanak sa ministrom saobraćaja KS, Adnanom Štetom.

- Od sinoć, poslije protesta gradski prijevoz izlazi i u Ahatoviće, iako je meni na telefon rečeno iz GRAS-a da oni nemaju ispravnih vozila te da se to do nabavke novih vozila više neće desiti. Jutros sam dobila poziv od pomoćnika ministra da napravimo sastanak, koji je zakazan u četvrtak u 9 sati – ističe predsjednica savjeta MZ Dobroševići.

Kako su kazali mještani ovog područja, ukinuta je linija Stup-Dobroševići-Ahatovići koja se saobraća od 1986. godine, čime su izolovani svi stanovnici koji sada moraju pješačiti najmanje dva kilometra, a dosta stanovnika je u trećoj životnoj dobi, bolesno i iznemoglo. Zbog svega navedenog, mještani neće odustati od protesta dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

- Većeras će biti mirni protesti, nećemo blokirati saobraćaj kao što smo blokirali sinoć, zbog naših građana. Evo nešto smo počeli rješavati. Na okupljanju će nas biti puno, to je kao jedno veliko upozorenje. Nećemo odustati dok ne dobijemo napismeno od Ministarstva, i dok se ne iskristališe, koje su to linije koje je preuzeo Centrotrans, koje linije su ostale u nadležnosti Javnog gradskog saobraćaja i dok se ne ispoštuju apsolutno svi redovi vožnje – poručila je Bučo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.