open-navfaktor-logo
search
Od 14. juna
Mjesto susreta desetaka hiljada muslimana: Predstavljen program Dana Ajvatovice
AUTOR: Mina
12.06.2024. u 12:34
get url
text
Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije
FOTO: Mina
Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "514. Dani Ajvatovice" bit će održana od 14. do 30. juna i ponudit će bogat program, saopćeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana na platou Ajvatovice u Pruscu.
Ovom prilikom obratili su se predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir ef. Čavak.
- Drago mi je da svim zainteresovanim možemo najaviti početak ovogodišnje manifestacije, manifestacije koja je vrlo cijenjena, značajna za tradiciju, kulturu, identitet našeg naroda. Dok je to 514. manifestacija, njeno trajanje govori o njenoj važnosti. Ljubitelji Ajvatovice iz svih krajeva naše domovine, ali i izvan domovine, okupljaju se kada se realizuju naši programski sadržaji. Ove godine možemo s radošću najaviti da će biti više od 60 sadržaja, od koji 29 kulturnih, devet vjerskih, devet sportskih, osam edukativnih i šest humanitranih. Bogat program, kvalitetan program i nadamo se interesantan za sve ljubitelje Ajvatovice i ljubitelje dobra, ljubitelje naše tradicije, kulture i domovine - poručio je muftija Adilović.
I glavni imam Čavak ukazao je na značaj manifestacije, te pozvao sve zainteresovane da prisustvuju programskim sadržajima.
Načelnik Sušić izjavio je da se prema Ajvatovici nastoje odnositi onako kako ona zahtijeva, te da u skladu s tim provode brojne aktivnosti.
- Ove godine smo imali velike investicione radove, kada je u pitanju Donji Vakuf, što će promijeniti sliku grada. Proveli smo još nekoliko projekata koji utječu na smještaj konjanika, ali i ljudi koji posjećuju Ajvatovicu. Činimo sve da život našim sugrađanima učinimo ugodnijim, a time i svim našim gostima, koji posjećuju Ajvatovicu - izjavio je on.
Program svečanog otvaranja manifestacije planiran je za petak, 14. juna 2024. godine, u 19.00 sati na Musalli u Pruscu, a centralni program bit će upriličen u nedjelju, 30. juna 2024. godine, na platou Ajvatovice, s početkom u 11.00 sati.
U okviru manifestacije planirani su brojni vjerski sadržaji, promocije knjiga, predstave, izložbe, okrugli stolovi, tribine, sportska takmičenja i mnogi drugi sadržaji.
Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetaka hiljada muslimana. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.