open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Mlaćo i Cikotić negirali krivnju za zločine u Bugojnu
Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić negirali su krivnju za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1993. godine u Bugojnu.
21.02.2024. u 11:28
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH 2018. obustavilo istragu protiv Cikotića za ratne zločine u Bugojnu, pa se predomislili i podigli optužnicu

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

- Nisam kriv - izjavila su obojica optuženih.

Prema optužnici, Mlaćo je 1993. naredio ubistva više od 20 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je nazvao "ekstremni dio". Zarobljenici su, kako se navodi, bili dovedeni u prostorije "BH Banke", gdje su ih pripadnici Vojne policije tukli, nakon čega su neki i preminuli.

Naredio je da se zarobljenici označeni kao ekstremi odvedu u prostorije motela na Rostovu, te su likvidirani.

Cikotiću se, između ostalog, na teret stavlja da je propustio da poduzme sve moguće mjere da spriječi ubistva i nečovječno postupanje spram ovih zarobljenika, iako je imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici spremaju učiniti takva djela, te nije poduzeo mjere da se pokrene krivični postupak zbog mučenja i ubistava.

Nedavno je Cikotić, nepravomoćnom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja trebao bi biti zakazan u roku od dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.