open-navfaktor-logo
search
Nekad su bili dio vlasti
Mladen Ivanković Lijanović: Digao sam ruke, ali brat Jerko je "nabrijan" na politiku kad izađe iz zatvora
Stranku Radom za boljitak 1. oktobra 2001. u Širokom Brijegu osnovali su braća Mladen i Jerko Ivanković Lijanović, vlasnici nekad najveće mesne industrije Lijanovići. Stranka je bila dio Vlade Federacije od 2001. do 2003. i ponovo od 2011. do 2015. Zajedno sa SDP-om, SDA i HSP-om bili su dio zajedničke platforme. Gdje je Radom za boljitak danas?
08.06.2023. u 11:56
get url
text

Predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović izjavio je za Faktor da stranka još postoji, nije izbrisana iz sudskog registra, ali kako je on "digao ruke od svega".

- Ja i brat Jerko, koji je u zatvoru, bili smo dva glavna motora stranke. Izgubio sam volju i moral da išta više u vezi s tim radim. Što se mene tiče, više se neću politički angažovati, ali Jerko je skroz "nabrijan" da sve preuzme kad izađe iz zatvora. Kad izađe, ja ću sebe razriješiti i postaviti njega za predsjednika stranke. On hoće da se bori, ja sam izgubio svaki motiv. Ne želim trošiti energiju na politiku - kazao nam je Mladen Ivanković Lijanović.

Dodaje da će uskoro Jerko odslužiti dvije trećine zatvorske kazne, nakon čega bi ga, kako kaže, mogao pomilovati predsjednik FBiH "pa zavisi sad hoće li mu se smilovati ili neće".

Ne krije svoje razočarenje politikom u našoj zemlji.

- Kod nas je politika tolika demagogija i glupost. Da sam mlađi, otišao bih odavde. Sad čekam penziju. Što se tiče članstva stranke, ono je, kao i u drugim strankama, uvijek bilo fleksibilno. Danas sam član, sutra nisam. Nešto mi se ne svidi i odoh ja - pojašnjava naš sagovornik.

Osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju i politiku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Zahvaljući bosanskom "patriotizmu", SDP-u i ostalima... Čoviću je pravo nabačena lopta i uništena mu je opozicija. Sad ih Čović za*ebava i neka ih za*ebava. Šta ću im ja. U suštini nijedna vlast nije dobra. Dobra je samo ona vlast koja se može brzo promijeniti i gdje je jaka opozicija - zaključuje Mladen Ivanković Lijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.