open-navfaktor-logo
search
Bio je impresioniran
Mladi Japanac Noah došao u BiH da trenira bodybuilding, pa primio islam
Noah Miyoshi, mladić iz japanskog grada Osake, u aprilu prošle godine je došao u Bosnu i Hercegovinu s namjerom da trenira bodybuilding, a u međuvremenu je primio islam i počeo da upoznaje kulturu i tradiciju naše zemlje.
30.03.2023. u 10:49
get url
text

Noah ima 23 godine, sportista je, bodybuilder. U islamu su ga privukle vrijednosti poput higijene, odgovornosti, reda i discipline. Namaz mu je odmor za dušu, a post mu, kazao je, ne pada teško.

Znao za rat

Za Anadoliju je pričao o životu u Sarajevu, rodnom Japanu, ali i prelasku na islam. Kroz smijeh kaže da je malo naučio i bosanski jezik.

- Rođen sam u Osaki. O Bosni sam znao jako malo. Moj trener bodybuildinga živi ovdje. Rekao mi je da me može trenirati, ali da moram doći u Bosnu i Hercegovinu. Zato sam došao ovamo. Nisam znao da u ovoj zemlji živi veliki broj muslimana, ali znao sam da je ovdje bio rat - ispričao je Noah.

Želio je da trenira bodybuilding, stoga je odlučio doći u BiH. Tako je počeo da se upoznaje s kulturom i tradicijom ove zemlje.

- Po dolasku ovdje upoznao sam mnogo prijatelja muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini. Bio sam dirnut islamom. Zbog toga sam postao musliman. Ranije sam čuo za islam, ali nisam znao puno o toj vjeri. Kako sam slušao o tome bio sam impresioniran. Mislim da je islam najbolja religija. Vjerujem u Boga, ali do sada nisam imao neku religiju u koju sam vjerovao - izjavio je Noah.

Za islam se odlučio, jer smatra da su muslimanske porodice najsretnije. Ovo mišljenje je stvorio nakon što je upoznao porodice koje praktikuju neke druge religije.

- Ne znam da li to mogu reći na ovaj način, ali smatram da je islam veoma pametna religija, muslimani su ljubazni - rekao je Noah.

Podrška porodice

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Noahu je ovo drugi ramazan u Sarajevu, a vrijeme ibadeta provodi u sarajevskim džamijama, a na teraviju dolazi i u Begovu džamiju.

- Moj trener je musliman. Znao sam za post. Nije teško - ispričao je Noah.

Njegova porodica i prijatelji su ga podržali u njegovoj odluci da primi islam.

- Nazvao sam mamu i rekao joj. Ona je samo kratko kazala: "O, ok, dobro je, sretno". Tako su reagovali i moja sestra i brat. Niko nije protiv islama. Prijatelji su tražili da im pričam o islamu. Ne možeš jesti svinjetinu i piti alkohol. Ja sam bodybuilder već šest, sedam godina. Nisam ni ranije jeo svinjetinu niti pio alkohol, jer nisu dobri za tijelo. Zbog toga je za mene ovo lagano - pojasnio je Noah.

Kaže da mu se u Bosni i Hercegovini najviše dopadaju ljudi, njihovo gostoprimstvo i srdačnost. Međutim, najviše mu nedostaje japanska hrana.

- Volim Bosnu, ali mi stvarno nedostaje japanska hrana. Nekada želim otići u Japan po hranu. Jako je teško pitanje šta volim od bosanske hrane, mnogo je masnoće i šećera. Jedem samo piletinu i rižu - kazao je kroz smijeh Noah.

Životni ciljevi su mu da formira porodicu, ostvari uspjeh u sportu i da pokrene privatni biznis.

Noahu je ime dala majka po poslaniku Nuhu (Noi). Kako je kazao, želja joj je bila da njen sin putuje svijetom. Majčina se želja ostvarila...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.