open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Mladi različitih vjera obišli pravoslavnu i katoličku crkvu te Ferhadiju
Shvatili su da vjere imaju mnogo više zajedničkog, nego različitog, a da istodobno razlike treba poštovati i uvažavati, što je i bio cilj ovoga projekta
14.10.2019. u 19:23
get url
text

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Banja Luka na čelu s predsjednicom Ružicom Ševarikom, a uz pomoć projekta Pro-Budućnost, organiziralo je edukativno druženje mladih iz različitih vjerskih zajednica pod nazivom “Upoznaj i razumi različite običaje”.

Kako je planirano predviđenim projektom, posjećena je pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u naselju Starčevica, gdje je mlade srdačno dočekao o. Duško Sandić, upoznavši ih s poviješću samoga hrama, pravoslavnom tradicijom i običajima pravoslavnih kršćana.

Potom su se mladi uputili do Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, gdje im je toplu dobrodošlicu priredio Mersudin ef. Hodžić. Mladi su, potrebno je naglasiti, bili oduševljeni razgovorom s efendijom Hodžićem, kao i s iznesenim historijskim činjenicama vezanim za Ferhadiju.

Treći dan posjetili su katoličku župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je mlade širom raširenih ruku dočekao banjalučki gradski župnik vlč. Vladislav Žarko Ošap. Župnik Ošap  je mlade upoznao s historijom ove crkve, ali i koliko su prilike dopuštale s katoličkim naukom i pojedinim prazničnim običajima. 

Kako poručuju iz Napretka, mladi su bili oduševljeni obilaskom vjerskih objekata te su i sami u međusobnom razgovoru istakli kako su  mnogo saznali i naučili. Shvatili su da vjere imaju mnogo više zajedničkog, nego različitog, a da istodobno razlike treba poštovati i uvažavati, što je i bio cilj ovoga projekta.

Pouka koju su izvukli obilazeći navedene vjerske objekte jest da čitajući, putujući i upoznavajući druge, razbijamo predrasude i vraćamo razumijevanje i povjerenje jednih prema drugima, kao i da je ljepota jednoga grada, države i društva upravo u multikulturalnosti i međusobnom poštovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.