open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Mladi SDA Općine Centar: Očekujemo od Beograda dan žalosti za ubijenu djecu Sarajeva, a ne "Musa Turčine"
Povodom ubistva osmero maloljetne djece u Beogradu izražavamo sućut porodicama žrtava koja je izražena i kroz odluku vlasti Bosne i Hercegovine da zbog ove užasne tragedije 5. maj proglase danom žalosti u Bosni i Hercegovini, saopćila je Asocijacija mladih SDA Centar Sarajevo.
05.05.2023. u 13:02
get url
text

- Istovremeno nas zabrinjava i čini tužnim činjenica da 31 godinu od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u Beogradu još nije proglašen dan žalosti za ubijenu djecu Sarajeva. Napominjemo građane Sarajeva i Beograda da je upravo danas, 5. maja, dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete tokom opsade našeg grada - saopćili su.

Proteklih dana u Beogradu je, kako dodaju, ponovo došlo do manifestacije fašizma kakvom svjedočimo već decenijama u Srbiji, ovaj put kroz uvrede 20 hiljada navijača Partizana na račun reprezentativca Bosne i Hercegovine u dresu Real Madrida Džanana Muse povicima "Musa Turčine". Koriste priliku da Džananu Musi, sinu pukovnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, čestitaju na učinku i pobjedi na navedenoj utakmici.

- Pozivamo mlade Beograda da konačno dignu glas protiv velikosrpskog fašizma u svojoj zemlji, a vlasti Bosne i Hercegovine koje su proglasile dan žalosti za tragično ubijenu djecu Beograda, posebno njene predstavnike koji su jučer za žrtve položili cvijeće u tom gradu, da iskoriste svoje prisustvo u Srbiji i od njihovih vlasti traže dan sjećanja za 1.601 ubijeno dijete Sarajeva.

Za manje od jednog dana naše društvo je odalo počast djeci žrtvama strašne tragedije u Beogradu, cijelu 31 godinu od početka agresije na našu domovinu - više od 11 hiljada i tri stotine dana - Sarajevo još čeka taj jedan dan i korak koji je civilizacijski minimum na koji Beograd i Srbija očito još nisu spremni. Nama taj gest i izvinjenje nije potrebno, ono treba vama, zbog katarze i budućnosti vaše djece - zaključili su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.