open-navfaktor-logo
search
Ljubav prkosi pandemiji
Mladi u BiH uglavnom ne otkazuju vjenčanja: Jedino u Bihaću ili nema mladenaca ili kumova
Pandemija koronovirusa prekinula je uobičajeni način života skoro svim stanovnicima planete.
24.03.2020. u 07:31
get url
text

Otkazuju se putovanja, zabave, odlasci na odmor, ali kada su u pitanju vjenčanja u Bosni i Hercegovini, budući bračni parovi ne odustaju.

- Do prošle sedmice nismo imali nijedan otkaz. Jedini uvjet da se vjenčanje održi jeste taj da u našoj općinskoj sali budu prisutni samo mladenci, kumovi i matičar - kazala nam je Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem sarajevske općine Stari Grad.

Slično je i u Zenici.

- Nema otkazivanja, vjenčanja se obavljaju prema ranije zakazanim terminima. Jedino se mijenja satnica, jer su neka vjenčanja bila zakazana za 18 sati ili u 17.30. S obzirom na to da je u uveden policijski sat od 18 sati pa do pet ujutro, prisiljeni smo ranije zakazati vjenčanja.

Ne izlazimo na teren kao što je to bio slučaj do pojave pandemije koronavirusa, nego se ceremonija, kojoj prisustvuju mladenci, svjedoci i matičar obavlja u gradskim prostorijama - izjavila je Aerzemana Čeliković, pomoćnik gradonačelnika Zenice za opću upravu.

Za razliku od Sarajeva i Zenice, u Bihaću ima otkaza.

- Značajan broj Bišćana živi i radi u zemljama zapadne Evrope. No, kada se odluče vjenčati, u pravilu to čine u domovini, u svom gradu. Ove godine imamo znatan broj otkaza jer zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih granica u Bihać ne mogu doći ili mladenci ili kumovi.

Naredne subote, 28. marta, imamo sedam ranije zakazanih vjenčanja. Prema sadašnjim informacijama, održat će se svega dva - kazala je Mirela Nukić, matičar pri Gradskoj upravi Bihaća.

U bh. entitetu Republika Srpska, tačnije u Trebinju, nema otkaza jer skoro i da nije bilo zakazanih vjenčanja.

- U toku je post za pravoslavne vjernike uoči Vaskrsa. Građani obično u to vrijeme se ne vjenčavaju - kazali su u trebinjskoj gradskoj administraciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.