open-navfaktor-logo
search
Bura zbog konkursa
Mladi u KS nezadovoljni subvencijama, ministar kaže da je to "politička manipulacija" i da "ne prihvata zamku"
Povodom najave press konferencije neformalne grupe mladih danas u 12 sati u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a zbog nezadovoljstva subvencijama za rješavanje stambenog pitanja, zbog čega će eventualno izaći i na proteste, oglasio se i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak.
08.01.2024. u 10:54
get url
text

VEZANI TEKST - Predstavnici mladih iz KS sutra ispred Vlade, najavljuju mogućnost protesta

- Izražavam žaljenje ako je neko imao lošu namjeru pa ljude ciljano i svjesno obmanjivao o iznosima za podršku kupovine stana, te je u javnosti na kriv način tumačio tekst javnog poziva – istakao je Bošnjak.

Podsjetimo, neformalna grupa mladih kazala je kako je "Vlada KS donijela odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu procedure".

- Prema toj raspodjeli, umjesto planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM što je daleko najniži iznos od kako Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša dodjeljuje mladima subvenciju za kupovinu prve nekretnine, odnosno od 2017. godine – naglasili su.

Bošnjak ih u saopćenju podsjeća na ono što je, ističe "jasno pisalo u pozivu":

- Predmet javnog poziva je podnošenje zahtjeva i utvrđivanje liste kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih na području Kantona Sarajevo, na način da se odobravaju nepovratna novčana sredstva kandidatima po redoslijedu s konačne liste kandidata u iznosu do 12.000 KM, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu Kantona Sarajevo za ove namjene – istakao je Bošnjak.

Smatra da je ovim "jasno kazano koji iznosi i kako su planirani".

- Stojim iza toga da kriteriji nisu bili dobri i da za bilo koju vrstu podrške našim građanima, zaista moraju biti bolji. Ne prihvatam zamku koja je očigledna politička manipulacija određenih struktura niti želim biti dio prepucavanja saopćenjima i istupima u medijima. Vrijeme će pokazati ko i zbog čega iskrivljivanjem slike i zlonamjernim tumačenjima jasno propisanih činjenica pokušava praviti političke poene na osnovu laži.

Sretan sam što je ova Vlada Kantona Sarajevo i na ovom primjeru pokazala da je na pravom putu transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti. Do sada se nikada niko na ovaj način nije bavio ovim pitanjem i ne bih želio da ubuduće iko bude izmanipulisan pogotovo kada u situacijima kao što je ova nema mjesta za različita tumačenja – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.