open-navfaktor-logo
search
Podrška
Mladi volonteri će pomagati stanovništvu koje je pogođeno poplavama u Krajini
Institut za razvoj mladih Kult u saradnji sa Vijećem mladih Bosanska Krupa pružit će podršku najugroženijim kategorijama stanovništva koje je pogođeno poplavama, kao što su stare i iznemogle osobe koje potencijalno nemaju podršku porodice te mladi i djeca.
24.05.2023. u 08:48
get url
text

Aktivnosti bi trebalo da okupe što veći broj mladih volontera koji će doprinijeti da ljudi iz poplavljenih podučja u periodu sanacije štete imaju bolji i kvalitetniji život.

- Mladi volonteri će pripremati i dijeliti pakete sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu za oko 200 ugroženih domaćinstava, posjetiti škole i uručiti učenicima pakete sa školskim priborom, te na taj način barem nakratko izmamiti im osmijeh na lica - navodi se. 

Također, volonteri će pomoći u sanaciji štete u vidu čišćenja mulja i pijeska, nasipanja dvorišta i ostalih aktivnosti za kojima se ukaže potreba na određenim područjima. Pomoć stanovništvu podrazumijeva i obezbjeđivanje aparata za isušivanje vlage, nakon što se voda povuče, a aparati će biti korišteni prema potrebi i izmještani iz domaćinstva u domaćinstvo.

Institut za razvoj mladih Kult prepoznao je značaj podrške građanima u nevolji i dodijelio 10.000 KM Vijeću mladih Bosanska Krupa, koje će provoditi te aktivnosti.

Aktivnostima se mogu pridružiti i volonteri iz drugih gradova, s područja Unsko-sanskog kantona. Predviđena je posjeta i boravak volontera i u drugim gradovima, u svrhu što kvalitetnije provedenih aktivnosti i pružanja podrške onima kojima je najpotrebnija, u ovom periodu.

U toku i nakon obilnih padavina koje su obilježile prethodne dane na području Krajine došlo je do izlijevanja rijeka iz korita, te pojave odrona zemljišta. Nadležne službe su proglasile da je jedan od najpogođenijih gradova Bosanska Krupa. Štab civilne zaštite Bosanska Krupa donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

- Također, prema izvještajima nadležnih službi, oko 900 domaćinstava i 250 objekata bilo je potpuno izolovano i do njih se moglo doći samo čamcima. Šteta koja je nastala tom prirodnom katastrofom izuzetno je velika - saopćio je Institut za razvoj mladih Kult.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.