open-navfaktor-logo
search
Dogovor iz Mostara
Mogu li SNSD, HDZ i "Osmorka" poništiti konkurse za čelnike policijskih agencija?
Intervjui s kandidatima za rukovdeće pozicije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, kao i rangiranje okončani su na sjednici Nezavisnog odbora 19. jula ove godine.
27.12.2022. u 07:40
get url
text

Sredinom augusta rang-lista je upućena Vijeću ministara BiH, a nakon što je prethodno bila dostavljena ministru sigurnosti Selmi Cikotiću.

VEZANI TEKST - Imenovanja čelnika policijskih agencija mjesecima u Vijeću ministara: Kada će biti na dnevnom redu?

No na sjednicama Vijeća ministara mjesecima se nije moglo diskutovati o ovoj tački jer ih je nekoliko otkazano zbog odsustva određenog broja ministara.

U međuvremenu, na nedavno održanom sastanku u Mostaru predstavnici "Osmorke" sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a što je podržao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dogovorili su da svi konkursi za direktore i zamjenike direktora državnih policijskih agencija budu poništeni, a da se raspišu novi, saznao je nezvanično Faktor.

Dogovoreno je također da se to obavi odmah po konstituisanju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Novi konkurs se može objaviti samo ukoliko se Vijeće ministara BiH o predloženim kandidatima koji su uspješno rangirani na listi izjasni da nikoga ne prihvata. Ukoliko Vijeće ministara ne imenuje nikoga sa liste ili ne imenuje za određenu poziciju nikog od kandidata, u tom slučaju je moguće ponoviti konkurs – naveo je Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora te dodaje:

VEZANI TEKST - Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?

- Vijeće ministara je nadležno tijelo koje odlučuje o tome. Mi smo svoj dio koji se odnosi na Nezavisni dobro, profesionalno odradili i listu uputili Vijeću ministara u augustu ove godine. Sada je to politički teren. Da tako kažem, to je prešlo sa profesionalnog dijela, koji smo mi uradili, na političko područje. Tu se Vijeće ministara određuje o listi.

Obralija pojašnjava još jednom kako je Vijeće ministara dužno da se odredi spram dostavljene liste.

- Oni će odlučiti o listi kandidata, da li u ovom ili budućem sazivu, i nakon što se odluče i donesu zaključak, mi ćemo se shodno tome ponijeti na odgovarajući način - zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.