open-navfaktor-logo
search
Čeka se 19. maj
Moguće da će rok biti probijen: Šta je zapravo problem s finansiranjem Općih izbora i ko je kriv?
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će 4. maja donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora, najavio je predsjednik CIK-a Suad Arnautović. Istovremeno, Izborni zakon Bosne i Hercegovine jasno navodi da novac za izbore mora biti osiguran u roku 15 dana od donošenja ove odluke, dakle do 19. maja. Novca još nema i izgleda da ga neće ni biti do ovog datuma.
22.04.2022. u 07:45
get url
text

VEZANI TEKST - Posla i za Tužilaštvo BiH: Za bojkot izbora kazna zatvora, koliko daleko su spremni ići Dodik i Čović

Iz CIK-a su u više navrata ukazali da sredstva za izbore moraju biti osigurana u budžetu institucija Bosne i Hercegovine. Budžet institucija BiH za ovu godinu još nije spreman iako je davno trebao biti usvojen da su poštovane zakonske odredbe.

Očekuje se pak da će iduće sedmice budžet biti dostavljen u proceduru u formi nacrta. No predviđa se da će ga Vijeće ministara BiH usvojiti tek u drugoj polovini maja, kako je saopćio Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom održanim drugim povodom.

Sindikat UIO BiH

Saopćenje Sindikata UIOBiH 

Ostaje potom da budžet prihvati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje ga dalje predlaže Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konačno usvajanje.

Za opstrukcije su optuživani SNSD i HDZBiH, koji i ne priznaju izbor članova Centralne izborne komisije BiH, a najavljivan je i bojkot izbora.

Procedura izrade budžeta prvenstveno je zapela u Fiskalnom vijeću Bosne i Hercegovine koje donosi Globalni okvir fiskalne bilanse i politika, kao temelj za budžet. Predloženom dokumentu protivili su se članovi Fiskalnog vijeća BiH koji dolaze iz RS-a.

VEZANI TEKST - Bevanda odgovorio na optužbe: Budžet ne donosi Bevanda, već Parlament BiH

Protiv su bili premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović, oboje iz SNSD-a. Sve je trajalo nekoliko mjeseci da bi tek 30. marta bio usvojen ovaj dokument. Nakon toga je u Ministarstvu finansija i trezora BiH počela izrada Dokumenta okvirnog budžeta i izrada nacrta budžeta institucija BiH za ovu godinu.

U međuvremenu je Centralna izborna komisija BiH pokušala na dva načina osigurati sredstva. Oba su, tvrde, u skladu sa propisima i tiču se sredstava budžeta.

Prvo je CIK novac pokušao osigurati kroz Operativni plan za prvi kvartal ove godine, koji je urađen jer je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH koje i važi samo za kvartal. No Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine taj plan nije odobrilo.

Zatim je CIK predložio da akumulirani višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 11,7 miliona KM bude raspodijeljen za održavanje Općih izbora 2022. I na ovo je Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), dalo negativno mišljenje. Ovaj prijedlog CIK je uputio u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali on se nije našao na dnevnom redu posljednje sjednice.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, sudeći po njegovoj reakciji, čeka budžet. 

VEZANI TEKST - CIK: Postupat ćemo po zakonu, 4. maja raspisujemo Opće izbore, moguće obraćanje Tužilaštvu BiH

Iz Centralne izborne komisije BiH su podsjetili na član 2.1, stav 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojem su "svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora".

Nepostupanje po tome znači kršenje zakona. Zbog toga nije isključeno da će se CIK obratiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

- Prema Izbornom zakonu BiH, krajnji rok za osiguranje novca za Opće izbore je 19. maj, 15 dana od raspisivanja. Postoje odredbe u krivičnom zakonu koji tretira slučaj onemogućavanja birača da ostvare svoje biračko pravo. Zakon kaže da CIK može to prijaviti Tužilaštvu BiH. Ukoliko novac ne bude osiguran do 19. maja, ovo pitanje stavit ćemo na razmatranje na Kolegij – upozorio je Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.