open-navfaktor-logo
search
Krizni plan
Moguće proglašenje nesreće od zaraze u FBiH, nekim strancima koji uđu u BiH će zabraniti kretanje
Vlada Federacije Bone i Hercegovine danas je u Mostaru prihvatila revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) Federacije BiH. Plan će biti realiziran u saradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriju FBiH.
12.03.2020. u 11:48
get url
text
Solak, Pehar
Solak, Pehar

- Za sada broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u FBiH je tri, i to su osobe iz Zenice. Imamo podatke da su dvije osobe iz Mostara zaprimljene u klinički odjel za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar pod sumnjom da su zaražena virusom korona. Rezultati njihovih testova se čekaju - rekao je danas u Mostaru na konferenciji za novinare Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva, kazala je da se kroz institucije federalnih i kantonalnih kriznih štabova i zajedno s inspekcijama, zavodima, poduzimaju pojačane sanitarane i inspekcijske mjere.

- Današnji Krizni plan koji je prihvatila Vlada FBiH je revidiran i govori o načinu postupanja svih nas. Od Federalnog ministarstva zdravstva, preko kantonalnih mnistarstava. Kako se bude mijenjala epidemiološka situacija kod nas i u svijetu, mijenjat ćemo i plan - rekla je Bodnaruk.

Dodala je da u FBiH trenutno na raspolaganju ima 141 respirator.

- Što se tiče karantina, obilaze se lokacije za karantin, koji je krajnja mjera, a u koju se izoliraju osobe i ljekari koji pružaju usluge, odluku o formiranju karantina donosi federalni ministar zdravstva. Od kantona je zatraženo da potencijalne lokacije odrede i naše ekipe su na terenu - rekla je Bodnaruk.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite je kazao da se cijela situacija prati.

- Federalni štab je zasjedao proteklih dana i razmatraju se preporuke. Proglašenje nesreće od zaraze je opcija koja također stoji - kazao je Solak.

Na novinarsko pitanje koliko imaju smisla preporuke Kriznog štaba FBiH, recimo kada je riječ o obustavi nastave, kada kantoni donose konačne odluke. Pehar je odgovorio da situaciju u FBiH usložnjava sistem. I da kantoni prema procjenama svojih kriznih štabova donose konačne odluke poput obustave nastave.

Inače, u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom kantonu i Tuzlanskom je obustavljena nastava, dok to još nije slučaj u HNK, SBK, Zapadnohercegovačkom.

Pehar se osvrnuo i na način postupanja prema stranim državljanima.

- Državljani koji dolaze iz Kine, Koreje, Italije, Irana Njemačke, Španije i Francuske dolaskom u našu zemlju dobit će mjeru zabrane kretanja u trajanju od 14 dana. Naši državljani kada dolaze iz tih zemalja dobit će mjeru samoizolacije, idu kući i bit će tan pod nadzorom sanitarnog inspektora i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo - rekao je Pehar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.