open-navfaktor-logo
search
Državna služba
Mogućnost zloupotreba: Ko u Parlamentu i drugim bh. institucijama vodi šiht-liste
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je, u dosad objavljenim izvještajima o načinu raspolaganja javnim novcem za 2020. godinu, imao određene zamjerke kada je u pitanju način vođenja šiht-listi. 
08.07.2021. u 21:03
get url
text

Šiht-liste su evidencije o prisustvu zaposlenih na poslu. Na osnovu njih se obračunavaju plaće, ali i topli obrok i prijevoz.

Pa ipak, revizori su zabilježili da se evidentirao i rad od kuće za sve zaposlene u Zajedničkoj službi Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Prijavljivan da je na poslu dok je bio u penziji, službenim autima prave nerealne relacije

Utvrdili su i da je zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija) uzeo otpremninu, bio tri dana u penziji, a onda se opet zaposlio u Parlamentu, ali da je sve vrijeme prijavljivan da je na poslu.

- Sve navedeno nam ukazuje na moguću činjenicu da se vođenju šiht-liste ne pristupa ozbiljno, te da ista ne prati stvarne dolaske na posao, odnosno odsutnosti s posla – napisali su revizori.

Postavlja se pitanje kako se to vode šiht-liste u institucijama i kolike su mogućnosti zloupotreba, ko je to umjesto Galića upisao da je prisutan ili umjesto zaposlenih u Parlamentu dok su radili od kuće.

Pitanje o šiht-listama smo postavili Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH, te Službi za zajedničke poslove institucija BiH. Od obje institucije tražili smo odgovor kako se vode šiht-liste, ko treba da prijavi dolazak na posao i odlazak sa posla, zašto se dešava da to neko drugi radi umjesto njih, koliko se ozbiljno pristupa evidencijama prisustva na poslu, da li postoje određene provjere.

- Klubovima zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine šiht-liste vode administrativno-tehničke saradnice u klubu, a ovjeravaju sekretari domova – odgovorili su kratko iz Parlamenta BiH.

Osvrnuli su se na slučaj zastupnika Galića, te su naveli da je prije konačnog izvještaja Ureda za reviziju utvrđena pogreška u šiht-listi Kluba zastupnika Srpski klub za zastupnika Galića i to samo za 15. maj. Dodali su da je Sektor za finansije zadužen da tu grešku koriguje.

VEZANI TEKST - Zaposleni u institucijama BiH protestovali u Sarajevu: Traže Kolektivni ugovor i veću plaću

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH, na niz pitanja o načinu vođenja ove vrste evidencija u institucijama, tek su odgovorili da Služba vodi pojedinačno šiht-liste za svoje zaposlene, na osnovu kojih se vrši obračun plaća zaposlenima.

U Sindikatu državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH pojasnili su da je uglavnom jedna osoba u sektoru zadužena za vođenje evidencija dolaska na posao, te da se službenici lično potpisuju u tabelu kada dođu na posao i kada odlaze, a uz to imaju i elektronsku evidenciju na ulazu u zgradu.

S druge strane, parlamentarci koriste VIP ulaz i nemaju ovu vrstu elektronske evidencije, ali imaju redovne plaće i naknade bez obzira na to da li svaki dan dolaze na posao.

Mogućnost zloupotrebe postoji, ali u Sindikatu napominju da, kada su u pitanju službenici, niko ne bi na sebe preuzeo taj rizik da evidentira nekoga drugog.

Revizori su dosad objavili tek 23 izvještaja i zamjerku zbog šiht-listi naznačili samo kod Parlamenta BiH. Međutim, BiH ima 75 institucija, ostali izvještaji se čekaju i bit će interesantno vidjeti koliko su druge institucije ozbiljno pristupale svojim obavezama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.