open-navfaktor-logo
search
Poruka ambasadorima
"Moja adresa: Srebrenica": Uslov za dijalog je Zakon o zabrani negiranja genocida
Smatramo da je budućnost Srebrenice i naše zemlje zajednička budućnost svih nas koji u njoj živimo zasnovana na demokratskim principima i zagarantiranim ljudskim pravima bez diskriminacije bilo kog građanina naše zemlje, saopćeno je iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica".
25.02.2021. u 19:22
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasadori se odbili sastati s predstavnicima stranaka zbog situacije u Srebrenici 

- Pročitali smo stav ambasadora koji danas nisu došli na sastanak sa liderima probosanskih političkih stranaka i mi kao Bošnjaci, žrtve genocida poštujemo stavove zemalja i međunarodnih institucija u našoj zemlji - naveli su u saopćenju.

Dodaju kako vjeruju da su njihovi stavovi, u dopisu liderima u kojima odbijaju sastanak, iskreni i zasnovani na principima koji štite vladavinu prava i izgradnju društva bez diskriminacije. Napominju da je Koalicija "Moja adresa: Srebrenica" uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH, te da vjeruju da će Ustavni sud donijeti odluku bez pritisaka zasnovanu na pravu i da ona neće biti politička.

- Bošnjaci Srebrenice okupljeni u Inicijativu "Moja adresa; Srebrenica", uprkos tome što su i sami preživjeli genocid, nemaju problem da sjednu i razgovaraju sa predstavnicima srpskih političkih stranaka, niti imaju problem da načelnik općine Srebrenica bude Srbin izabran na demokratski način, ali je došao trenutak da kažemo da jeste problem da pregovaramo sa načelnikom općine koji negira genocid počinjen nad Bošnjacima u općini na čijem je on čelu i glorifikuje one koji su odgovorni za zločin genocida - navode iz Inicijative.

Pozivaju članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i predstavnike drugih međunarodnih organizacija i njihove predstavnike da ohrabre visokog predstavnika da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, jer bi time puno pomogao da se nakon odluke Ustavnog suda vezane za izbore u Srebrenici ponovo otpočne sa dijalogom i uspostavom izgradnje povjerenja i zajedničkog života i napretka za sve građane općine Srebrenica.

- Mi iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" smo opredijeljeni za dijalog što su stranke koje trenutno čine ovu koaliciju u prethodnim godinama i pokazale. Svakodnevna diskriminacija povratnika Bošnjaka, zabrana izučavanja bosanskog jezika, izgradnja crkve pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su ukopani posmrtni ostaci žrtava genocida jasno pokazuju svu našu nemoć i poniženja koja trpimo posljednjih decemija u RS-u - naveli su u saopćenju.

Dodaju da bi demokratski provedeni izbori u Srebrenici i načelnik koji ne negira genocid uz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida sigurno stvorili pretpostavke za otvaranje razgovora o uspostavi vlasti u Srebrenici.

- Vjerujemo da su ovo standardi i vaših zemalja i institucija koje predstavljate i da ćemo ih u budućnosti zajedno nastaviti izgrađivati i stvoriti uslove i usvojiti standarde koje danas imaju zemlje EU kojima teži i Bosne i Hercegovina - navodi se u saopćenju Inicijative, koje potpisuju Sadik Ahmetović i Alija Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.