open-navfaktor-logo
search
Priznao uplitanje
Momčilo Mandić, bliski saradnik ratnog zločinca Radovana Karadžića: Srbija je dala oružje RS-u
Momčilo Mandić, jedan od najbližih saradnika ratnog zločinca Radovana Karadžića tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u intervjuu za beogradski Kurir kazao je, između ostalog, da nije bilo Srbije i Slobodana Miloševića, ne bi bilo ni bh. entiteta Republike Srpske.
15.06.2020. u 10:23
get url
text

- Srbija nas je hranila, dala oružje, smjestila naše porodice ovdje tokom rata – kaže Mandić za kurir.rs.

Mandić, koga je Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine 2007. godine oslobodilo svih tačaka optužnice kojom se teretio za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti, u intervjuu se prisjetio dešavanja iz 1995. godine.

-  Da nije bilo Miloševića, pala bi Banja Luka. Prisustvovao sam telefonskom razgovoru Miloševića i Franje Tuđmana. Milošević je tada rekao Tuđmanu: "Uđu li tvoji još 100 metara, dižem avione na Zagreb." Onda je Slobodan uključio telefon da svi čujemo kako Tuđman razgovara sa Antom Gotovinom, koji kaže: "Evo, na centrali palim i gasim svjetlo Banjoj Luci. Predsjedniče, za 15 minuta ću biti u Gospodskoj, glavnoj ulici u Banjoj Luci". Onda je intervenisao i Richard Holbrooke, koji je Hrvatima rekao da ih neće braniti, da sva podrška ide drugoj strani i da će Srbi doći do Zagreba ako krenu 100 metara naprijed. Holbrooke i Milošević su spasili Banju Luku – tvrdi Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.