open-navfaktor-logo
search
Odluka Vijeća ministara
Monika Mijić još jednom imenovana za agenticu BiH pred Sudom u Strazburu, je li prekršen zakon
Faktor
19.03.2024. u 19:03
get url
text
Vijeće ministara je nadašnjoj sjednici  zbog isteka mandata donijelo je Rješenje o razrješenju vršitelja dužnosti zastupnika/agenta Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Harise Bašić i Monike Mijić, a ranije je na lični zahtjev ove dužnosti razriješena Jelena Cvijetić.  
Na istoj sjednici  doneseno je Rješenje o imenovanju Monike Mijić,Bojana Bajića i Amera Hasanefendića za vršitelje dužnosti zastupnika/agenta do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca.  
Još krajem prošle godine Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je  nekoliko pitanja ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću, a koja su se ticala tadašnjeg imenovanja Mijić. 
Tada su iz DF-a naveli da je Mijić na ovu funkciju imenovana tri puta zaredom a što je, pojašnjavaju, u suprotnosti sa članom 55a Zakona o upravi BiH kojim se utvrđuje da se ista osoba može imenovati sa mogućim samo jednim produženjem obavljanja funkcije.
Hurtić je tada za Faktor kazao da je sav pravni osnov za imenovanje Monike Mijić iscrpljen, u skladu sa citiranim odredbama Zakona. Međutim, to očito nijue imalo nikakvu snagu, pa je Mijić još jednom imenovana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.