open-navfaktor-logo
search
Javnost zgrožena
Monstruozno: U Kantonu Sarajevo psima odsijecaju uši i njuškice; Dr. Ćemalović: Živimo u bolesnom društvu
U proteklih nekoliko dana na području Kantona Sarajevo dogodila su se dva brutalna zlostavljanja pasa.
16.03.2023. u 12:13
get url
text

Radilo se u oba slučaja o odsijecanju ušiju?! S tim da je monstrum koji se sadistički iživljavao na životinji na širem području Koševskog Brda nanio teške povrede kučiću starom svega nekoiko mjeseci u predjelu njuškice. Javnost je zgrožena mučenjem životinja.

Prema informacijama koje imamo, u oba slučaja na poziv građana na mjesto iživljavanja stigle su policijske patrole.

- Prvi slučaj desio se 14. marta kada je uhapšena osoba inicijala E. H. rođena 1987. godine osumnjičena da je u stanu na području općine Novo Sarajevo odsjekao uši psu čiji je bio vlasnik.

Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 318. stav 1. KZ FBiH (Mučenje i ubijanje životinja). Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a psa su preuzeli zaposlenici Skloništa za pse “Hachiko” d.o.o. Sarajevo.

Drugi slučaj desio se 15. marta kada je MUP KS dobio poziv dvije gospođe da su u ulici Muhameda Hadžijahića na Koševskom Brdu mlađem psu odsječene ili nasječene uši.

Pas je odveden veterinaru tako da ga policijski službenici nisu zatekli na lokaciji. MUP KS nastavlja raditi na rasvjetljavanju ovog slučaja – kazala je za Faktor Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.  

Iz Udruženja Prijatelji životinja Sarajevo, koji su spasili kučića, kazali su nam da se pas nalazi u veterinarskoj stanici i da teško diše te da se bore za njegov život.

 Neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović za Faktor objašnjava otkud takve devijantne pojave u našem društvu.  

- Ovo nas nažalost ne treba čuditi. U prošlom ratu svjedočili smo najmonstruoznijim zločinima, ubistvima, silovanjima..., a danas javne ustanove dobijaju imena po ratnim zločincima, dobijaju odlikovanja, afirmiše se njihova uloga u društvu... - kaže Ćemalović.

VEZANI TEKST - Do kada će se pojedinci iživljavati nad životinjama, šta je sa kaznama?

Kada su u pitanju posljednji slučajevi monstruoznog ponašanja prema životinjama, konkretno psima u KS, naš sagovornik smatra da je u pitanju teška patologija.

- Živimo u bolesnom društvu. Mladi naraštaji stasavaju u ambijentu koje karakteriše beskrupulozno društvo, bez ikakvih moralnih uzusa.

Društvo gubi svoju etičnost. Sve je deformisano, kada pogledate šta rade djeca, pogotovo kada su brutalna prema životinjama, svjedočite poremaćaju u formiranju njihovih ličnosti. Posljedice mogu biti dalekosežne i opasne za budućnost. Mora se znati da su ljudi stvorili problem s prevelikim brojem pasa, a ne životinje. Mi smo krivci, a ne oni - istakao je Ćemalović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.