open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Mora platiti 105 hiljada KM: Bivši direktor Konjuha Živinice Eldin Brčaninović osuđen na pet godina zatvora
Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme Konjuh Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, čime je presuda postala pravosnažna, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.
04.07.2022. u 13:21
get url
text

Također, Brčaninoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, a presudom se obavezuje da oštećenoj firmi "Konjuh" u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva Brčaninović se teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i Konjuha i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

U dvije radnje koje se Brčaninoviću optužnicom stavljaju na teret navodi se da je firmi BH Pelete d.o.o. Živinice, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je Konjuh imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM.

U prvoj tački optužnice se navodi da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku. U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni. Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi Konjuh u stečaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.