open-navfaktor-logo
search
Apel Sindikata
Moratorij na zapošljavanje u KS: Problem sa manjkom proizvodnih radnika u Sarajevo-šumama
Sindikalno povjereništvo KJP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo uputilo je apel Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu privrede, te političkim partijama koje participiraju u Skupštini Kantona Sarajevo da hitno razmotre i riješe pitanje upošljavanja proizvodnih radnika u KJP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo koji su neophodni za održavanje i unapređenje proizvodnje ovog društva.
06.10.2020. u 13:41
get url
text

- Društvo i radnici žive isključivo od vlastitog rada i realizacije poslovnih aktivnosti. Ovo preduzeće nije budžetski korisnik. Primarni poslovi u Društvu su poslovi sječe i izvlačenje trupaca, što je veoma složen i težak posao, sa visokim rizikom. Zbog nedostatka proizvodne radne snage prizvodni kapaciteti Društva su u posljednjih nekoliko mjeseci svedeni na 50 posto realizacije, što može dovesti u pitanje dalji rad Društva i 420 radnih mjesta - navode iz Sindikalnog povjereništva.

Podsjećaju da zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo iz marta 2020. godine nije bilo moguće ponovo uposliti 35 radnika u proizvodnji kojima je prestao radni odnos u martu, a koji godinama (od tri do 12 godina) rade na određeno vrijeme sa povremenim prekidima rada. Napominju da se novom odlukom Skupštine KS dovodi  u pitanje status i novih 30 radnika Društva čiji radni odnos po ugovoru o radu prestaje sa 31. oktobrom ove godine. 

- Radnici za koje se traži produženje ugovora, odnosno radno angažovanje u Društvu nisu novi radnici  i ne traži se novo upošljavanje, već se radi o radnicima koji su  angažovani na poslovima u proizvodnji u Društvu od tri do 12 godina, ali po ugovorima na određeno vrijeme - navode iz Sindikalnog povjereništva KJP Sarajevo-šume.

Dodaju da nadležne institucije u Kantonu Sarajevo, Vlada i Ministarstvo, "već duži niz godina nemaju sluha za rješavanje ovog problema i činjenicu da se radi o preduzeću koje ima poseban i višestruk značaj za Kanton Sarajevo".

Iz Sindikata navode da su u junu uputili Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu privrede KS zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka kojem bi prisustvovali i predstavnici Uprave Društva, ali dosad nisu dobili odgovor, odnosno poziv za sastanak. 

 - Sindikat je u nedavnom dopisu dao rok do 15. oktobra ove godine, u suprotnom organizovaćemo proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo te pozvati druge radnike kantonalnih preduzeća, ali i šire da nas podrže - saopćeno je iz Sindikalnog povjereništva KJP Sarajevo-šume.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.