open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Mostar: Izbor gradonačelnika ipak odgođen za ponedjeljak
Sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj se trebao birati gradonačelnik je počela u 15.30 danas. Svi vijećnici, osim Boške Ćavar koja je u samoizolaciji zbog COVID-19, su došli, ali dogovora o izboru gradonačelnika nije bilo. Hoće li Mostar dobiti gradonačelnika iz trećeg pokušaja u ponedjeljak? U drugi krug su ušli Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ).
12.02.2021. u 15:46
get url
text

 

17:20 Treći nastavak prve sjednice Vijeća u ovom sazivu, konstituirajuće, ipak će biti u ponedjeljak. Većina u Vijeću je podržala taj prijedlog.

17:19 Predsjedavajući Vijeća Ivan Zelenika (HDZ) negoduje zbog odgađanja sjednice. Smatra da je to neozbiljno.

17:15 Baralija je nakon pauze tražila ponovo odgađanje sjednice za ponedjeljak za 16 sati. Traži da se Vijeće o tome izjasni. Istovremeno iz HDZ-a traže da se u ponedjeljak zakaže i vanredna sjednica na kojoj bi se usvojilo privremeno finasiranje grada.

17:10 Počinje nastavak zasjedanja. Predsjedavajući Vijeća poziva vijećnike da se vrate u salu nakon pauze koja je trajala oko sat.

16:49 Pauza u radu Vijeća još traje. U međuvremenu, dok su neki vijećnici na konsultacijama, drugi telefoniraju. Jesu li u pitanju "vruće linije" sa centralama stranaka, nije poznato. 

16:30 Pauza od 10 minuta koja je najavljena u radu Gradskog vijeća Mostara ipak traje mnogo duže. Čeka se svakog trenutka da počne nastavak sjednice. 

15:50 Vijeće će ipak napraviti pauzu u radu od 10 minuta radi konsultacija, a nakon toga je najavljeno glasanje za gradonačelnika. Kandidati u drugom krugu su Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ).

15:47 Vijećnica Irma Baralija je odmah na početku tražila pauzu radi konsultacija u vezi s prijedlogm BH bloka da se više kandidata rotira na funkciji gradonačelnika. Nakon tog prijedloga, Baralija je odmah promijenila mišljenje i tražila da se sjednica zapravo odgodi do srijede kako bi se prijedlog BH bloka usalgasio. Predsjedavajući Vijeća Ivan Zelenika je negodovao. On smatra da se ušlo u izbor gradonačelnika, da je sjednica otvorena i da se ne može odgoditi. Sada se razmatra mogućnost davanja pauze. Također, predsjedavajući kaže kako Vijeće nije dobilo formalno nikakav prijedlog u vezi s principom rotacije na mjestu gradonačelnika.

VEZANI TEKST - Mostarski HDZ: Rotacija na poziciji gradonačelnika ne dolazi u obzir

15:46 Neposredno pred početak sjednice Arman Zalihić (SDP) je pojasnio kako se ne mora ići u izmjene Statuta Mostara da bi se sproveo princip rotacije na poziciji gradonačelnika te da ga je moguće ostvariti i na osnovu političkog dogovora. To bi podrazumijevalo da se izabere gradonačelnik koji bi u skladu s dogovorom nakon određenog perioda bio u obavezi da podnese ostavku, a potom bi bio izabran novi. Dodao je da ga raduje izjava Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji smatra da je princip rotacije ideja koja bi mogla biti prihvaćena i koja bi mogla donijeti rješenje za Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.