open-navfaktor-logo
search
Ubistvo i teško ranjavanje
Mostar: Potvrđena optužnica protiv bivšeg pripadnika HVO-a zbog zločina nad civilima iz ulice Mahe Đikića
Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo 11. septembra protiv Roberta M., zvanog Roba (1971), sa prebivalištem u Zagrebu, a koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
28.09.2023. u 16:59
get url
text

Potvrđenom optužnicom on se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu pripadnika HVO-a, 12. juna 1993. godine, u ulici Mahe Đikića u Mostaru, zajedno sa V. M. i G. A., iz zgrade izveo četiri civilne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Vozilom su ih odvezli na Heliodrom, da bi potom, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom HVO-a izdvojio dvoje civila i odvezao ih u naselje Podhum u Mostaru, pa nakon izlaska iz vozila u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, usljed čega je M. R. zadobio povrede od kojih je podlegao na mjestu, dok je druga osoba zadobila teške i po život opasne tjelesne povrede.

- Dakle, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršio je ubistvo jedne civilne osobe i nanio povrede tjelesnog integriteta drugoj civilnoj osobi i na taj način počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st.1. preuzetog KZ SFRJ - navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.