open-navfaktor-logo
search
U toku upis
Mostar: Vrtići poskupljuju od 20 do 100 maraka, mnoga djeca ostaju neupisana
U toku su upisi djece u novu vrtićku pedagošku godinu u Mostaru, a pored hroničnog nedostatka mjesta roditelji se ove godine suočavaju s poskupljenjima od 20 do 100 maraka, zaivsno od programa koji nude vrtići.
03.06.2023. u 10:45
get url
text
Vrtići, igraonica
Vrtići, igraonica

Direktorica JU "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj kazala je kako će kod njih doći do poskupljenja od 20 maraka po programu s obzirom na to da Grad Mostar, kao osnivač, subvencionira njihov rad.

- Išli smo na najniže iznose kako bi se svima olakšalo. Cijena jaslica trenutno je 200 maraka, cjelodnevnog programa 170, poludnevnog 120, a igraoničkog u prosjeku 60 maraka. Od septembra će doći do poskupljenja od 20 maraka i nadamo se da to neće biti prevelik udar na roditelje. Nažalost, sve je poskupelo, hrana također, što su uglavnom troškovi koji se nekako moraju nadoknaditi – objasnila je Kegelj.

Kada su u pitanju privatni vrtići, direktorica Dječjeg vrtića "Čudesna šuma" Ivana Brkljača Feni je kazala da se mjesečna cijena cjelodnevnog boravka djeteta u privatnim predškolskim ustanovama u Mostaru kreće između 250 i 300 maraka.

- Ukoliko Grad Mostar ili kanton ne budu imali sluha za sufinansiranje privatnog sektora, vjerojatno ćemo biti primorani na podizanje cijena kako bismo mogli nastaviti s radom. Zadnja izračunata ekonomska cijena od strane Grada iznosi 494 marke, te ćemo i mi morati ići ka toj cijeni kako bismo opstali – pojasnila je ona.

Kako Fena nesluženo saznje, jedan mostarski vrtić već je obavijestio roditelje da će cijena upisa od septembra porasti za 100 maraka, dok je prosječna mjesečna cijena tog vrtića dosad bila 200 maraka.  

Pored poskupljenja, jedan od problema u Mostaru je nedostatak mjesta u vrtićima zbog čega se mnogo djece dugo nalazi na listama čekanja.

Direktorica Brkljača je naglasila kako su u vrtiću "Čudesna šuma" sva raspoloživa mjesta već popunjena za narednu pedagošku godinu te da je oko 40 djece ostalo na listi čekanja, što je, kako je navela, okvirna brojka koja se ponavlja iz godine u godinu.

Direktorica JU "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj smatra da je riječ o infrastrukturnom problemu.

- Grade se naselja u kojima je predviđeno 400 ili 500 stambenih jedinica, a znamo da u nove stanove uglavnom idu mladi ljudi s malom djecom. Niko ne predvidi vrtić u tom naselju. Gradonačelnik Mostara i vijećnici zaista imaju puno razumijevanja i pokazali su dosta dobre volje. Gradit će se novi vrtići, a planiraju se i proširenje kapaciteta. Nadamo se da će u nekim godinama prije nas doći do ozbiljnijih promjena kad su u pitanju mjesta u vrtiću – istaknula je ona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.