open-navfaktor-logo
search
Zbog nelegalne gradnje
Mostarske muftije: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija
Muftijstvo mostarsko oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem ističe kako godinama javno poziva sve relevantne faktore da se u centralnoj zoni grada Mostara, na mjestu nekadašnje vojne linije razgraničenja - linije smrti, ispoštuju zahtjevi svih vjerskih zajednica i da se otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja jevrejske sinagoge.
30.03.2022. u 18:42
get url
text

- Ovaj plemeniti poziv ignorisan je svih ovih godina, a njegova realizacija se dodatno onemogućava novim neshvatljivim odlukama nadležnih federalnih vlasti, koje mimo svih zakonskih procedura, bez regulacionog plana centralne zone, osiguravaju sredstva za nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta - navodi se u saopćenju.

Iz Muftijstva ističu kako ne podržavaju uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija.

- Ne odričemo pravo hrvatskog naroda na kulturni život i njegovo afirmisanje kroz ustanove kulture, jer to pravo tražimo i za svoj narod. Ne podržavamo i nikad nećemo prihvatiti selektivnu (ne)pravdu, uzurpaciju vakufa, obilježavanje prostora i pravljenje novih etničkih linija i podjela pod plaštom sporta, kulture i drugih opravdanja i izgovora - saopćili su iz Muftijstva mostarskog.

Smatraju kako se ne može parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, rješavati pitanje Centralne zone grada Mostara i "time direktno poništavati legitiman zahtjev Islamske zajednice".

- Dok molbe i zahtjevi Islamske zajednice u vezi izgradnje Islamskog kulturnog centra na Lakišića haremu leže u ladicama i dok vjernici bajram namaz i sve značajnije manifestacije iz godine u godinu obavljaju na sportskim terenima usljed nepostojanja većeg molitvenog prostora, jer su mostarske džamije manjih dimenzija, nastavak nelegalne gradnje Hrvatskog narodnog kazališta se finansira iz federalnog budžeta bez potrebnih dozvola - navodi se u saopćenju.

Kako ističu, "lažne floskule o jednakopravnosti padaju u vodu upravo na primjeru dvodecenijske intenzivne borbe i nastojanja Islamske zajednice da se izgradi jedan reprezentativan vjersko-kulturni objekat u Mostaru, što je nasušna potreba vjernika muslimana ovog multietničkog grada, a nije nikakav politički zahtjev i pitanje preko kojega bi se dizale tenzije u ovom gradu".

Islamska zajednica je, kako dodaju, svo vrijeme ostala privržena načelu poštovanja zakonskih normi i procedura kod realizacije potrebnih infrastrukturnih objekata.

- Kao odgovorni ljudi koji su preuzeli na sebe emanet časne muftijske dužnosti u prethodnom i sadašnjem vremenu, nećemo nijemo posmatrati novo degradiranje Islamske zajednice i udar na čast i dostojanstvo svih naših članova i simpatizera. Naprotiv, još jače i snažnije ćemo dizati svoj glas za istinsku ravnopravnost i zaštitu prava svih vjernikā i svih stanovnika ovog grada - stoji u saopćenju koji su potpisali mostarski muftija Salem ef. Dedović i mostarski muftija u penziji Seid ef. Smajkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.