open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Mostarsko muftijstvo: Istupi Marija Kordića ne doprinose izgradnji povjerenja među narodima u Mostaru
Muftijstvo mostarsko oglasilo se saopćenjem za javnost u kome je komentiralo posljednje medijske istupe gradonačelnika Mostara Marija Kordića.
17.10.2023. u 17:03
get url
text

VEZANI TEKST - Muftijstvo mostarsko traži da se bošnjački narod u HNK ne dovodi u poziciju manjinskog

U saopćenju se navodi kako gradonačelnika Kordić iznosi "površne opservacije o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Mostaru" te se tvrdi kako je "Islamska zajednica (IZ) diskriminirana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi IZ-a u Mostaru".

- Osim toga, nastoje i zahtjeve Islamske zajednice ili ignorirati ili predstavljati političkim pitanjima. Kordić izbjegava konkretno govoriti o 17 neriješenih zahtjeva Islamske zajednice čime nastavlja uhodanu praksu držanja predmeta u ladicama, odugovlačenja i ignorirajućeg odnosa prema Islamskoj zajednici koja brine o vjerskim potrebama i pravima muslimana, koji bi trebali biti jednakopravni građani Mostara - kazali su iz Muftijstva.

Dodaje se da je Islamska zajednica izgubila najviše vakufske imovine i u bivšim sistemima i protekloj agresiji.

- Kad se pogleda bogato kulturno-historijsko nasljeđe Islamske zajednice, njena vjerska i kulturna baština, onda imovina koja je vraćena IZ-u i kojom trenutno raspolaže predstavlja samo jedan minoran dio od brojnih dobara koja su iza sebe svojevoljno ostavili plemeniti i velikodušni mostarski dobrotvori, legatori, vakifi, od samog nastanka Mostara, pa do danas- ističu.

Zbog diskriminatornog odnosa gradskih vlasti, navodi se dalje, Islamska zajednica nije u prilici obnoviti ni objekte koji su u njenom posjedu jer ne može dobiti potrebne dozvole, kao što je to slučaj s Derviš-paše Bajezidagića medresom, brojnim džamijama i objektima starim stotinama godina, koji su u ruševnom stanju i propadaju.

Govoreći o Centralnoj zoni Kordić se poziva na postojanje "Regulacijskog plana" iz 1996. godine, s tim da ne navodi gdje i kada je taj "Plan" objavljen.

Zanimljivo je, dalje se kaže u saopćenju, "da su nekako prestali važiti i Rimski sporazum iz veljače 1996. godine kojim je uspostavljena Centralna zona Grada Mostara i nad njom određena jurisdikcija Gradske uprave, te da su nekako poništene i odluke o zabrani gradnje u Centralnoj zoni".

- Dok se nekom u ovom gradu priznaje neki 'Regulacijski plan' iz 1996. godine, samo je Islamska zajednica ostavljena da čeka novi Regulacijski plan Centralne zone kojeg još uvijek nema, a ako ga i bude, do tada će centar Mostara biti izgrađen u korist velikohrvatske politike i tzv. 'Stolnog grada', a sve pod plaštom 'kulture' - navodi se u saopćenju.

Gradonačelnik bi, poručuju iz Muftijstva mostarskog, "ponovno stavio Islamsku zajednicu na čekanje nekom novom odlukom, kao što čekamo više od desetljeća da se realizira Odluka Gradskog vijeća o pristupanju izradi Regulacijskog plana i Programa uređenja, broj: 01-02-320/10 od 1.12.2010. godine".

- Ako i postoje neke dileme u vezi klasične otimačine Lakišića harema i selektivnog, pa čak i diskriminatornog tumačenja i primjene zakonskih odredbi i propisa, one će dobronamjernim ljudima biti razjašnjenje u knjizi 'Lakišića harem-trajanje i otimanje' koja će uskoro biti objavljena i predstavljena široj javnosti - navode iz Mostarskog muftijstva.

Gradonačelnik Mostara na legalne i legitimne zahtjeve Islamske zajednice koji godinama čekaju na rješavanje, istaknuto je, nudi "priliku za razgovor" i poziva da o svemu razgovara "držeći se zakona", a kada Islamska zajednica i dobije obećanja, ona ne budu realizirana, pa se postavlja pitanje svrhe tih razgovora i sastanaka.

VEZANI TEKST - Mostarski muftija na mirnim protestima poručio da Bošnjaci neće pristati diskriminaciju

- Kada je riječ o međureligijskoj suradnji i suživotu, Islamska zajednica svoje čvrsto opredjeljenje nebrojeno je puta dokazala, vraćajući i razvijajući povjerenje među religijama, narodima i ljudima u Mostaru. Tome svjedoči i inicijativa Zajednice prema drugim vjerskim zajednicama u gradu, da zajednički traže od gradskih vlasti povrat oduzete im imovine, iz travnja 2004. godine - kažu iz Muftijstva.

Na kraju su gradonačelniku Kordiću poručili da svojim jednostranim i površnim pristupom problematici centra grada ne doprinosi dijalogu i izgradnji povjerenja među narodima, vjerama i kulturama Mostara, te da nije svjestan da je njegov ovakav pristup kamen spoticanja i breme koje će opterećivati narode i građane u budućnosti.

- Na Vama je historijska prilika, no izgleda Vi je niste svjesni, što pokazuje i Vaš zadnji istup - stoji u saopćenju Muftijstva mostarskog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.