open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Može li biti spriječeno povećanje plaća zvaničnika: Kako su glasali HDZ i SNSD, a iz "Trojke" se "predomislili"
U slučaju da ovogodišnja osnovica za obračun plaća zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine bude povećana, teško da će biti spriječeno da plaće budu povećane i funkcionerima.
02.02.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Rasprava o rastu plaća funkcionera: I NiP će glasati protiv mišljenja komisije na čijem je čelu NiP-ovac

Na ovome bi se moglo zahvaliti zastupnicima HDZ-a i SNSD-a u Parlamentu BiH, ali i članovima Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma iz stranaka "Trojke".

Ova komisija u ponedjeljak nije podržala izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH s ciljem upravo da ne dođe do rasta plaća ministara, parlamentaraca i drugih zvaničnika.

Članovi komisije koji su odbili ovaj zakon su iz HDZ-a, SNSD-a, Naroda i pravde, SDP-a, Bh. inicijative-Kasumović Fuad, HDZ-a, SNSD-a, PDP-a. Da je mišljenje komisije bilo pozitivno, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer na sjednici mogao usvojiti izmjene Zakona o plaćama u prvom čitanju. Ovako, zastupnici su glasali o samom mišljenju komisije.

Prilikom glasanja stranke okupljene oko "Trojke" i opozicije iz RS-a su se "predomislile" pa su i njihovi zastupnici odbili mišljenje komisije koje su sami dali. To znači da se sada opet o zakonu mora izjasniti ista ta komisija, što produžava cijeli postupak.

Jedini koji su podržali negativno mišljenje komisije, a time nisu podržali izmjene Zakona o plaćama, bili su zastupnici HDZ-a i SNSD-a, potpomognuti zastupnikom iz Ujedinjenje srpske.

Glasanje o izmjenama Zakona o plaćama

Glasanje o izmjenama Zakona o plaćama

Stoga je upitno da li će izmjene Zakona, kada i ako dođu na red, proći Dom naroda bh. Parlamenta gdje bez SNSD-a ne može.

Pri tome, da bi izmjene Zakona bile primjenjive, moraju biti usvojene prije samog budžeta institucija BiH za ovu godinu, koji se najavljuje do kraja marta.

- Na samoj sjednici je bilo nekih prijedloga da izmjene Zakona prebacimo u hitnu umjesto što ide po redovnoj proceduri. Narednih dana ćemo razmatrati procedure. Ali zakon opet mora proći Dom naroda, a nisam siguran da bi prošao s obzirom na način glasanja zastupnika SNSD-a i HDZ-a. Uz to Dom naroda još nije formiran – kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH.

VEZANI TEKST - Skandalozno: "Trojka", SNSD i HDZ protiv smanjenja plaća parlamentarcima

Rekao je da ohrabruje da su iz parlamentarne većine rekli da neće usvojiti budžet u kojem će biti povećanje plaća funkcionera. Međutim, problem je što su to rekli iz dijela parlamentarne većine, tačnije stranaka "Osmorke", "Šestorke" ili koliko ih već sada ima.

Iz SNSD-a se na sjednici Zastupničkog doma o tome nisu posebno obraćali. Samo su glasali protiv zakona.

Predrag Kožul iz HDZ-a tek je prokomentirao da je SDA-ov prijedlog izmjena Zakona o plaćama preuranjen jer se ne zna kakav će budžet biti, pa je stava da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treba naći rješenje da plaće vojnika, policajaca, namještenika, državnih službenika s najnižim koeficijentom rastu, a plaće zvaničnika ne rastu. I tek ako Vijeće ministara ne donese neku takvu odluku, da onda Parlament pripremi ad hoc rješenje.

Ipak, sve liči samo na odugovlačenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.