open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti
Može li inspekcija stati ukraj poslodavcima koji radnicima ne plaćaju rad za praznike
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, državni je praznik i neradni je dan, ali neće svi u BiH odmarati sutra.
24.11.2021. u 21:35
get url
text

Veliki broj radnika će u četvrtak na posao, a kako navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u skladu sa odredbama Zakona o radu nije zabranjen rad u vrijeme praznika već se propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad na dan praznika.

Tim povodom će kantonalni inspektori rada tokom Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nadzore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25. novembar, biti radni dan.

- Radimo svaki državni praznik i tužno je da kada svi odmaraju, ja moram na posao. Sve mi radnice ostavljamo djecu koja tog dana ne idu ni u školu kako bismo išli na posao, a šta ćemo kada moramo. Nažalost, ne naplatimo ni za taj rad. Poslodavci uvijek nađu način da zaobiđu tu obavezu – priča nam jedna radnica.

U razgovoru za Faktor jedna trgovkinja kaže kako uprkos inspekcijskim kontrolama za rad za praznike ne dobiju naknadu ili uvećanje plaće.

- Radimo i šutimo, dosta je nama prava uskraćeno, ali posao se mora čuvati, kamo sreće kada bi se zakoni više poštovali, a radnici više cijenili – kaže ova trgovkinja.

Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kazala je da će se nadzor na dan državnog praznika, 25. novembra 2021. godine, vršiti u trgovinama, tržnim centrima, marketima i u ugostiteljskim objektima.

- Međutim, svi zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika, a koje inspekcija rada zbog potkapacitiranosti neće moći kontrolisati u četvrtak, pozivamo da naknadno podnesu zahtjev kod ovog organa, s obzirom na to da će inspektori rada i u predstojećem periodu nastaviti kontrole na navedene okolnosti – pojasnila je Brdarić, te dodala:

- Kršenje navedenih zakonskih odredaba oštećeni radnici mogu prijaviti putem dežurnog telefona 033 770 156, slanjem poruke putem Vibera 061 160 926 ili na e-mail [email protected]

Podsjetila je da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

- Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika – naveli su ranije iz Inspekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.