open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Može li "ograničeni napredak" otvoriti vrata EU: Lobiranje bh. političara je pohvalno, ali gorka istina je da...
Evropska komisija ove sedmice će objaviti izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine, a 15. decembra se očekuje odluka o tome hoće li Evropska unija otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju.
06.11.2023. u 21:19
get url
text
Zastave EU-a i BIH
Zastave EU-a i BIH

VEZANI TEKST - Zastupnici pozivaju EU da otvori pregovore sa BiH, a Vijeće ministara da kaže šta su uradili dosad

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za evropske integracije, nedavno je kazao da je s kolegama bio u Briselu, da je izvještaj Evropske komisije napisan, te da je njegov utisak da će u najboljoj verziji govoriti o ograničenom napretku.

S njim se ne slažu neki parlamentarci iz Zajedničke komisije za evropske integracije, koji smatraju da nema skoro nikakvog napretka, a postavlja se i pitanje šta u svjetlu eventualnog otvaranja pregovora znači ograničen napredak.

Delegat Dženan Đonlagić (DF), član Zajedničke komisije za evropske integracije, istakao je da misli da među zemljama članicama Evropske unije ne postoji saglasnost oko proširenja i otvaranja pregovora.

- Unutar zemalja članica EU-a postoje iste koje ne žele nove punopravne članice, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ovo je "gorka", ali istinita činjenica.

Što se tiče aktuelne vlasti na državnom nivou, Milorad Dodik (predsjednik SNSD-a) je "pustio" nekoliko takozvanih evropskih zakona, za koje je i sama Delegacija Evropske unije kazala da nisu u skladu sa standardima EU-a, da bi mu "Trojka" (Naša stranka, SDP i NiP) glasala za istočnu plinsku interkonekciju, državne finansije i sigurnost, te pogotovo Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Naravno, ni sam Dodik ne vjeruje u projekat EU-a, što je često i javno iznosio. Samo je "Trojka" za nekoliko fotelja, pogurana uz asistenciju ambasada, prosipala priču o novom SNSD-u i Dodiku – naglasio je Đonlagić.

Edo Kanlić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH istakao je da vjeruje da će izvještaj Evropske komisije ukazati na realno stanje, ostvarene rezultate, nazadovanje u oblasti ljudskih prava i propuštene prilike da se ostvari napredak.

VEZANI TEKST - Jesu li usvojeni "evropski zakoni" napredak ili nazadak?

- Lobiranje predstavnika bh. institucija za dodjelu datuma za otvaranje pregovora je pohvalno. To lobiranje treba biti popraćeno ispunjenjem 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije. Usvajanje pet zakona u ispitnom roku je opasna praksa, kojom nisu ispoštovane preporuke međunarodnih tijela i civilnog društva. To se posebno odnosi na Zakon o VSTV-u i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Nadam se da se drugi reformski zakoni neće usvajati na ovaj način – naglasio je Kanlić.

Napomenuo je da potencijalna odluka o dodjeli datuma za otvaranje pregovora može biti samo geopolitička, kao što je bila ona o kandidatskom statusu.

- I EU je treba tako komunicirati. S druge strane, zakonodavna i izvršna vlast u BiH treba preispitati kapacitete i efikasnost institucija koje će voditi pregovore. Vrijeme je da propitamo funkcionalnost mehanizma koordinacije i dobijemo odgovor na pitanje zašto i dalje nemamo Program integrisanja - mapu puta za institucije i građane u oblasti evropskih integracija – dodao je Kanlić.

Od pet takozvanih evropskih zakona čijim se usvajanjem hvali aktuelna vlast na državnom nivou, a koju čine "Trojka", SNSD i HDZ, samo tri nemaju neke krupne zamjerke. Jedan od njih je Zakon o organizaciji tržišta vina.

VEZANI TEKST - Von der Leyen i Krišto se međusobno hvalile, da li je to dovoljno za početak pregovora BiH sa EU-om?

- Hajde da se prestanemo lagati. Trećina vladajuće koalicije je protiv evropskog puta. Sam Dodik je nebrojeno puta rekao da je EU bordel, da ne treba tamo ići, da trebamo biti dio Brics-a. Mi nemamo nekog napretka, pokušavaju stvoriti sliku koja ne stoji. I govoriti o napretku je dvolično. Zabluda je što "Trojka" priča o nekom napretku – stava je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a i član Zajedničke komisije za evropske integracije.

Dodao je da ne zna kakav će biti izvještaj Evropske komisije, da se znalo desiti da imaju mekši pristup prema Bosni i Hercegovini, ali i da nisu napravljeni nikakvi ključni koraci da budemo bliži Evropskoj uniji, tako da je skeptičan da će biti nekog pomaka.

- Ograničen nparedak znači za milimetar. Ne znam hoće li otvoriti pregovore s BiH o pristupanju, ta odluka nije na nama. BiH je propustila priliku da brže idemo. Ali, kao što sam rekao, bio je i ranije mekši pristup prema BiH, tako da nije isključeno – dodao je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.