open-navfaktor-logo
search
Vrlo opasna igra
Može li se zaista zaustaviti primjena Schmidtovih odluka u RS-u?
Nakon što su zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili danas izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku radi ukidaja obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, postavlja se pitanje da li će se usprkos ovim izmjenama, odluke visokog predstavnika i dalje primjenivati u RS-u.
21.06.2023. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključke o Ustavnom sudu BiH

- Hoće, sigurno. Ovo je jedna vrlo opasna igra vlasti RS-a kojom pokušavaju blokirati generalno funkcionisanje institucija BiH kao i institucije Ureda visokog predstavnika. Međutim, odluke visokog predstavnika koje se primjenjuju na prostoru cijele BiH se ne objavljuju u entitetskim glasilima, već na službenoj stranici OHR-a i Službenom glasniku BiH i primjenjuju se na području cijele države - kaže za Faktor pravni stručnjak Enver Išerić.

Bila je praksa, pojašnjava, da se odluke viskog predstavnika koje se odnose na entitete objavljuju i u službenim glasilima entiteta, međutim, kako kaže, s obzirom na postojeću situaciju i nastojanje Milorada Dodika da zakonom propiše da se odluke koje se odnose na RS ne objavljuju u službenom glasniku RS-a "ne znači da se one neće primjenjivati".

- Visoki predstavnik u odluci koju donese može naglasiti da će ta odluka stupiti na snagu nakon objave na službenoj internet stranici OHR-a. Prema tome, bez obzira na to da li bile objavljene ili ne u službenom glasniku entiteta, one će stupiti na snagu.

Uostalom, visoki predstavnik ima i bonska ovlaštenja da djeluje i sankcioniše odgovorne osobe koje sprečavaju objavljivanje njegovih odluka – zaključuje Išerić.

Na najavu sjednice NSRS-a ranije se saopćenjem oglasio i OHR, u kojem visoki predstavnik upozorava zakonodavce da "trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama".

Iz OHR-a navode da se zakonom "ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj".

- Strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju s visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze - ističe se u saopćenju.

Dodaju da zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao zakoni koje donose domaći parlamenti, te da imaju "istu ustavnu obavezu objavljivanja".

Napominje se da se neobjavljivanjem i nepoštivanjem odluka visokog predstavnika, entitetske institucije i zaposleni u njima krše svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu, te da zbog toga snose ličnu odgovornost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.