open-navfaktor-logo
search
Nusret ef. Abdibegović
Muftija banjalučki: Niti koje nas međusobno povezuju su oslabile i pokidane, nužno ih je obnavljati i jačati
Kurban trasira put do Boga, i ne samo to, kurban ima širu društvenu i socijalnu dimenziju - njime se ljudi povezuju, susreću, razgovaraju, pomažu, solidarišu i usrećuju, kazao je povodom Kurban-bajrama muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović.
27.06.2023. u 08:09
get url
text

Prvi dan Kurban-bajrama je sutra, 28. juna, a njegovu vrijednost određuju ibadet žrtvovanja kurbana, kao i ibadet hadža.

Muftija banjalučki je za Agenciju MINA govorio o porukama ovog blagdana, podsjećajući da se kurban prinosi u ime Boga i radi Boga, s ciljem zaštite naših života, porodica i imetka.

- U svojoj obimnoj izdašnosti i raskoši Zemlja ljudima daruje različite usjeve i plodove, koje čovjekov život čine ugodnim, lahkim, korisnim i sretnim. Neke od tih bezbrojnih darova čovjek je dužan da prinese kao žrtvu, da bi time zaštitio ljudski život i ukazao na svetost čovjekovog života. Zemlja je kao majka, ona se natapa znojem, čovjekovog truda, rada i vodom, a ne ljudskom krvlju. Prolijevanjem ljudske krvi na Zemlji, nastaje nered i metež. Mir je primarno stanište čovjekova života na Zemlji. Zato je islam vjernicima propisao da za kurban žrtvuju određenu vrstu životinja. Tim činom vjernici naglašavaju svoju svijest o Bogu, ukazuju na stepen postignute bogobojaznosti i iskazuju zahvalnost Stvoritelju na poklonjenim darovima - kazao je muftija banjalučki.

Naglasio je da u svom realiziranju kurban podrazumijeva "ispružene ruke, a ispružene ruke simboliziraju zagrljaj".

- Dominiraju dvije ruke, ruka koja daje, miluje i ruka koja prima, koja je u potrebi. U darovanju i primanju dara, rijetko se naglašava i primjećuje osjećaj unutrašnjeg zadovoljstva, ispunjenosti onog koji je u prilici da daruje, kao i sigurnost i zaštita, ko je potreban primanja. U izgovaranju riječi prilikom darovanja halal-olsun se krije značenje svjesnog odricanja u korist drugoga, a s ciljem postizanja Božijeg zadovoljstva, bez ikakve očekivane protuusluge, a u riječima kabul-olsun je sadržajna dova od primaoca da čin plemenitog darivanja bude primljen kod Boga. Tako i na taj način se gradi stabilna piramida društvenih odnosa - istaknuo je muftija.

Poručio je da se ibadetima ne oživljava samo veza čovjeka sa njegovim Gospodarom, nego se "učvršćuju odnosi čovjeka sa čovjekom, druga sa drugom, prijatelja sa prijateljem, komšije sa komšijom".

- Niti koje nas međusobno povezuju su oslabile i pokidane, nužno ih je obnavljati i jačati. Porodične, rodbinske, prijateljske veze treba jačati, njegovati i čuvati. Blagdani, mubarek dani su prilika za to - poručio je povodom Kurban-bajrama muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.