open-navfaktor-logo
search
Bajramska hutba
Muftija Dedović: Ne dozvolimo da generacije iza nas budu suočene s lošim posljedicama našeg djelovanja
Bez obzira što mi živimo u drugačijem svijetu i vremenu, ljudski porivi, karakteri i naravi uvijek su na ispitu kada je riječ o vladanju i moralu, kazao je muftija.
AUTOR: Faktor
16.06.2024. u 09:25
get url
text
Salem ef. Dedović
Salem ef. Dedović
Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 166 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u najstarijoj mostarskoj džamiji, obnovljenoj džamiji Sinan-paše Borovinića u Mostaru. Namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.
Kako je saopćeno, propisane obrede hadža i Kurban-bajrama, muftija je tumačio kao manifestacioni izraz određenja i privrženosti vrijednostima praktične vjere i stvarnih životnih vrijednosti, naspram kojih, u današem vremenu, stoji filozofija konzumerizma.
- U dominantno potrošačkom društvu koje uništava današnji život imamo situaciju da ljudi znaju cijenu svega, a ne znaju i ne raspoznaju vrijednost ničega. Zato nam Svevišnji skreće pažnju da nas On čuva da ne odemo stranputicama strasti i želja koje poniknu u ljudskim srcima, a toga ima napretek - upozorio je muftija.
Kroz kur'anske pripovijesti o Ibrahimu (Abrahamu) a.s. ukazao je na važnost očuvanja stvarnih vrlina i vrednota u životu svakog čovjeka, jer sve su češće pojave da mladim ljudima mediji i društvo, kao uzore, promovišu osobe koje nasrću na ljudsko dostojanstvo i čast, osobe nasilnog karaktera, bez moralnih čistota i razboritog ponašanja.
- Bez obzira što mi živimo u drugačijem svijetu i vremenu, ljudski porivi, karakteri i naravi uvijek su na ispitu kada je riječ o vladanju i moralu - kazao je muftija, sugerišući vjernicima da inspiraciju u iskušenjima traže u iskrenosti, u vjeri i odanosti kako je to činio i Ibrahim a.s.
Podsjetio je na govor Muhameda a.s. na oprosnom hadžu u kojem je sadržana svevremenska formula očuvanja zdrave individue i zajednice.
U tom govoru je naglašena važnost stalnog učenja i proučavanja Božanskih uputa i dosljednog prakticiranja moralnih normi, posebno u domenu ljudskih prava, a strogo se zabranjuje nepravda prema drugima.
Činjenje dobrih djela, međusobno savjetovanje sa pretpostavljenima i očuvanje zajednice, u tim preporukama su označeni kao prvorazredne vrijednosti svakog vjernika, dok je, s druge strane, pohlepa za materijalnim vrijednostima, označena kao osnovni faktor devijacije društva i propasti čovjeka na budućem svijetu.
- Kurban je ibadet, ali on u sebi ima i veliki socijalni i društveni značaj. Žrtva kurbana čovjeka približava Allahu, dž.š, ali ga i približava drugom čovjeku, rođaku, komšiji i prijatelju jer se dijeljenjem kurbanskog mesa otvaraju zatvorena vrata, liječi sve prisutnija udaljenost i otuđenost među ljudima. Kurban u sebi sadržava Božiji bereket koji se razlijeva na zemlju i među ljude. Kurban je djelo milosrđa i dobročinstva koje nam dočarava veličinu i suštinu Poslanikove poruke da sve ono što čovjek pojede i popije na kraju uništi, da sve ono što obuče na kraju iznosi i pohaba, a da ono što od dobarā podijeli s drugima, to učini trajnim i neuništivim - protumačio je muftija Dedović.
Istakao je da je pitanje izgradnje Interkulturnog centra Mevlana u centru Mostaru, na dijelu nekadašnjeg Lakišića vakufa, "od opće važnosti i značaja za naš narod, ovaj naš zajednički Grad i Hercegovinu u cjelini, te bi se svi koji drže do sebe i svoga dostojanstva, časti i ponosa prema tome trebali ravnati".
- Ovo je generacijski ispit i odgovornost, nemojmo dozvoliti da generacije koje će doći poslije nas budu suočene sa lošim posljedicama onoga što je bilo do nas da uradimo - kazao je muftija Dedović.
Na kraju hutbe svim vjernicima čestitao je mubarek dane Bajrama sa željom da im Svevišnji Bog bude milostiv, primi dobra djela i oprosti grijehe, a hadžijama da ibadeti hadža budu primljeni i da se hairli vrate u svoju domovinu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.