open-navfaktor-logo
search
Prekršen dogovor
Muftijstvo mostarsko oglasilo se o današnjim protestima u Mostaru i slučaju "džemat Žabljak"
Povodom protesta grupe građana koji su se proglasili kao "džemat Žabljak", a koji su održani danas u Mostaru, Muftijstvo mostarsko u obavještenju za javnost podsjeća kako je o aktivnostima ove grupe koja je u proteklih godinu dana više puta nasrtala na predstavnike Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški i vakufsku imovinu u ovom gradu informiralo više instance Islamske zajednice, ali i nadležne policijske organe i službe Grada Ljubuški.
18.10.2023. u 14:23
get url
text

Javnost podsjećaju da je u protekloj godini ova grupa građana obijala ulazna vrata i upadala u vjerske objekte, te nelegalno, bez pribavljanja bilo kakvih saglasnosti od nadležnih organizacionih jedinica i službi Islamske zajednice kao i nadležnih državnih organa, vršila radove na više vjerskih objekata na području Medžlisa Ljubuški.

- Ovakvim postupanjem navedena grupa je prouzrokovala nepopravljivu štetu na pojedinim vjerskim objektima koje je ova zajednica dužna da štiti i koje je stavila na listu peticije za proglašenje nacionalnim spomenikom. U normalnim okolnostima, Islamska zajednica u BiH bi toplo prihvatila pomoć i zalaganja svih svojih vjernika i građana. Međutim, za Islamsku zajednicu je neprihvatljiv način na koji je to urađeno, posebno ako se ima u vidu da je to urađeno silom uz prouzrokovanje štete, bez dogovora, potrebnih saglasnosti i dozvola kao i bez uvida ko i iz kojih sredstava vrši radove - navodi se u obavještenju.

Dalje se kaže da je u cilju mirnog rješenja problema te nastavka saradnje za opću dobrobit svih s navedenom grupom organizovan sastanak, na kojem je dogovoreno da sve buduće aktivnosti grupe moraju biti usklađene s nadležnim tijelima Islamske zajednice, te pribavljena odgovarajuća odobrenja nadležnih državnih organa.

- Nažalost, neposredno nakon održanog sastanka i postignutog dogovora, spomenuta grupa je nastavila sa svojim upadima i neprihvatljivim ponašanjem kao da prethodni dogovor nije postignut. S obzirom na to, odgovorne osobe Izvršnog odbora (IO) MIZ Ljubuški su se u skladu sa svojim dužnostima suprotstavile ovakvim nelegalnim radnjama i ugrožavanju vjerskih objekata za koje su odgovorni. Suočena sa otporom odgovornih osoba navedena grupa se fokusirala na njihovo diskreditiranje, a pogotovo glavnog imama, predsjednika IO Medžlisa i muftije mostarskog, kako upućivanjem raznih pisama, tako i iznošenjem neistina putem društvenih mreža i web portala - podsjećaju iz Mostarskog muftijstva.

Naglašeno je da se po pitanju nezakonitih radnji ova grupa građana, nažalost, nije zaustavila samo na građevinskim radovima. Bez dozvole i mimo svih procedura i važećih normativnih akata Islamske zajednice u BiH ona je izvršila organizovanje nelegalnih struktura, zloupotrebljavajući ime Islamske zajednice.

Navodeći primjere kršenja normativnih akata Islamske zajednice u BiH, iz Muftijstva mostarskog ističu kako je ta neformalna grupa u tu svrhu "obavijestila javnost" da su formirali tzv. džemat Žabljak i izabrali džematski odbor, te su nelegalno izradili pečat i memorandum džematskog odbora, koje znakove je Islamska zajednica registrirala i zaštitila.

- Zloupotrebljavajući ovako izrađeni pečat i znak Islamske zajednice u BiH navedena grupa je zakazala i održane proteste, a postoje indicije da su na isti način i pod paravanom nepostojećeg "džemata Žabljak" prikupljana i novčana sredstva od građana. U koje svrhe su navodno prikupljana ova novčana sredstva i za koje namjene su korištena, trenutno nije poznato - ističe se u obavještenju.

U daljim obrazloženjima se kaže da je, s obzirom na razne nelegalne radnje, a pogotovo zbog obijanja i ugrožavanja džamije na Žabljaku, te izrade i zloupotrebe zaštićenog znaka i pečata Islamske zajednice u BiH, MIZ Ljubuški putem svog zakonskog opunomoćenika podnio dvije krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona.

Stoga je, imajući u vidu rašireno i progresivno nelegalno djelovanje ove grupe građana, Medžlis Islamske zajednice Ljubuški u svrhu zaštite vakufske imovine i očuvanja kulturne baštine grada Ljubuški angažovao zaštitarsku firmu za osiguranje džamije Žabljak, što navedenoj grupi očigledno smeta.

Današnjim obavještenjem Muftijstvo mostarsko želi informisati javnost, a posebno stanovnike i džematlije Ljubuškog, da jedina legalna organizaciona jedinica Islamske zajednice na tom području jeste Medžlis Islamske zajednice Ljubuški koji se sastoji od samo jednog džemata - Džemat Grad Ljubuški.

- Sve druge organizacije koje u svojim nazivima koriste naziv džemat samo su prevara javnosti zbog ostvarenja nekih drugih, samo njima poznatih ciljeva. Moramo također naglasiti, da ovo nije usamljeni napad na vakufsku imovinu s područja ovog Muftijstva. Na području Grada Mostara također postoje slični problemi gdje su pojedinci uzurpirali vakufsku imovinu, a u čijoj zaštiti se ova zajednica suočava sa opstrukcijama i nedostatkom zaštite nadležnih organa - kaže se u obavještenju.

Na kraju je istaknuta opredijeljenost Islamske zajednice u BiH i Mostarskog muftijstva da se svim zakonskim sredstvima i putem nadležnih državnih organa bori za očuvanje vakufske imovine i njeno korištenje u skladu sa islamskim propisima i pravilima ove Zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.