open-navfaktor-logo
search
Vanredni kongres
Muhamed Fazlagić novi predsjednik Građanskog saveza
U Sarajevu je održan vanredni kongres Građanskog saveza (GS) na kojem su delegati jednoglasno izabrali Muhameda Fazlagića za novog predsjednika na mandat od dvije godine.
28.07.2020. u 09:03
get url
text

Za generalnog sekretara ponovo je izabran Ozren Blagovčanin, dok je nova predsjednica Glavnog odbora Alma Gutić.

Kongres je ocijenio da je odluka GS da 2018. na izbore izadje u koaliciji sa Demokratskom frontom (DF) bila odgovorna prema Bosni i Hercegovini jer je to doprinijelo historijskoj pobjedi Željka Komšića nad Draganom Čovićem. Nadalje, zaključeno je da GS treba nastaviti voditi politiku odbrane interesa građanske BiH bez obzira na političke posljedice po stranku.

U tom smislu, organi GS su jednoglasno donijeli odluku da na predstojeće lokalne izbore ponovo izađu u koaliciji sa DF-om, kao i ostalim subjektima i pojedincima u sklopu projekta ujedinjenja građansko-lijevih stranaka koje su članice pokreta SPD.

GS će u narednom periodu afirmisati puno novih ljudi u političkom životu BiH, što je i do sada bila praksa stranke. GS poziva sve lijeve i patriotske snage u BiH da se prestanu baviti međusobnim podmetanjima i da se fokusiraju na izazove koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom. Posebno je važno da se pruži puna podrška NATO putu naše zemlje koji je konačno otkočen, a koji može postati realnost vrlo brzo. 

Zbog grubog kršenja odredbi statuta i nanošenja štete Građanskom savezu, iz članstva je izbrisan bivši predsjednik Nihad Čolpa kojem je dvogodišnji mandat već bio istekao 9.9.2019, dakle dvije godine od održavanja prvog kongresa GS.

Na kraju, usvojene su i deklaracije i politike koje će javnosti biti predstavljene u saradnji sa partnerima iz DF i drugima koji su spremni na odgovornu politiku prema BiH koja stavlja interese države ispred uskih ličnih ambicija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.