open-navfaktor-logo
search
Visoko
Muhamed Juko obnavlja kuću, dobio koze, kupio golfa: U šumu više neću, tako samo mogu zaraditi zatvora
Muhamedu Juki iz Visokog policija je oduzela motornu pilu i golfa jer je nezakonito sjekao šumu. Odlučio se, kaže, na to jer nije imao nikakvih primanja za život.
15.01.2023. u 17:55
get url
text

Muhamed je otac dvoje djece koja nemaju u kući ni vodu ni struju. Unutarnje prostorije čak nisu bile ni malterisane.

Ali zahvaljujući gledateljima YouTube kanala novinara Srećka Stipovića, Muhamed je dobio novu stolariju za kuću, materijal za maltanje, pa je uredio njenu unutrašnjost, a donatori su mu kupili i četiri koze.

Od dobijenog novca Muhamed je ponovo kupio "golfa dvojku", ali napominje kako više neće s njim ići u šumu sjeći i prevoziti drva.

- Zamolio sam sudiju da mi vrati golfa jer mi je potreban. Obećao sam da više nikad neću u šumu. Rečeno mi je da ću dobiti rješenje za 15 dana. Šta će biti, vidjet ćemo. Pita me sudija - da li se protivim da se auto uništi, presuje? Kako se neću protiviti - govori Juko novinaru Srećku Stipoviću ispred svoje kuće koju je polako, zahvaljujući dobrim ljudima, počeo opremati.

- Tu je majstor, radi malu sobu curicama. U dnevnoj sobi urađeni su zidovi, plafon. Stolariju mi je dao Ajid Mehmedović iz Podlugova. Još mi fali pod u dnevnoj sobi i hodniku kako bih pokrio beton - priča Muhamed.

Kaže da nije bilo dobrih ljudi koji su mu pomogli, ništa ne bi mogao sam uraditi.

- U ovo što je do sada urađeno potrošeno je više od 2.000 KM, osim "golfa" kojeg sam platio osam i po stoja - dodaje Juko.

Raduje se Muhamedova supruga što će se koze uskoro ojariti, pa će za djecu imati i mlijeka.

- Bit će i sira, pavlake, ja to sve znam praviti jer sam sa planine i to sam sve davno naučila. Ovo što je do sada urađeno, meni je kao apoteka. Zato bih se zahvalila porodici iz Zenice koji su nas obišli, pomogli, najbitnija mi je bila hrana za djecu koje sada, hvala Bogu, imam dovoljno. Mnogi su nam pomogli, Ajid iz Podlugova pomogao je u hrani, odjeći i stolariji, te porodice iz Poriječana, Zenice. Čovjek i žena iz Busovače poklonili su nam koze - priča Muhamedova supruga.

Iako je "golf" dvojka opet parkiran ispred kuće, Muhamed kaže da više i ne pomišlja ići u šumu i nezakonito sjeći drva.

- Tako mogu samo zaraditi zatvora. Da mi je ovim kozama napraviti malo šupice jer slabo podnose hladnoću. Najviše bih volio da se bavim poljoprivredom, kozama. U šumu ću ubuduće samo kad meni bude trebalo drva - kaže na kraju razgovora Muhamed Juko.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.