open-navfaktor-logo
search
Odjeci susreta
Muhasilović: Dodik je dobio signal od Putina, Rusija će mnogo agresivnije igrati u BiH, Zapad je perfidan
- Rusija neće dopustiti otimanje imovine Republike Srpske - kazao je čelnik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kazanju. 
22.02.2024. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se sastao s Putinom, šta o tome kažu iz OHR-a

Dodik nerijetko, pogotovo kada nakon sukoba s novinarima ili sudijama izgubi živce i pobijesni, govori konfuzno, u jednoj rečenici ide nepovezano s teme na temu, ali ovaj put je svoju izjavu datu RTRS-u , nema sumnje, do posljednjeg detalja usaglasio sa Kremljom.

- Rusija sigurno prati šta se dešava u Bosni i Hercegovini i kada je u pitanju državna imovina koju želi prisvojiti RS. Glavni izvor informacija su, pored njenih agenata koji ordiniraju BiH, obajvještajni i nacionalistički krugovi oko Dodika.

Za pretpostaviti da je Dodik dodatno upoznao Putina o svemu tome - kaže za Faktor Jahja Muhasilović, vanjskopolitički ekspert i profesor na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo.

Smatra kako će Rusija pojačati svoje prisustvo u BiH.

- Rusija će nastaviti provoditi maligni utjecaj, preciznije, mnogo agresivnije će igrati u BiH. Zašto? Putin sve bolje stoji u Ukrajini, nisu doživjeli ekonomski kolaps kao što su na Zapadu predviđali i Moskva kreće u ofanzivu, kako na frontu, tako i na Balkanu. Nema sumnje da će se Rusija potruditi napraviti probleme Zapadu na Balkanu.

Istovremeno će se dodatno radikalizirati srpski faktor, kako u BiH, tako i regiji. Treba se sjetiti perioda prije nešto manje od dvije godine kako se srpski nacionalizam, kada se činilo da će Rusija kliziti u poraz u Ukrajini, pritajio, lukavo čekao šta će se desiti. Sada kada je Rusija u ofanzivi, vidjet će svoju novu šansu - ističe Muhasilović.   

VEZANI TEKST - Dodik održao zapaljivi nacionalistički govor, veličao Karadžića i Mladića: Moja želja je...

Kako će Zapad reagovati na još opasniju igru Moskve - Beograda - Banje Luke?

- Međunarodna zajednica ne želi da koristi svoje kapacitete u obuzdavanju Dodika i odvraćanju Rusije od opasne igre na Balkanu. Igraju perfidnu igru, toplo-hladno s Dodikom. Nakon svake tenzije, on dobije nešto, indirektno ga jačaju.

Baš kao i odugovlačenje procesa protiv Dodika u Sudu BiH. Što proces duže traje, Dodiku daje na popularnosti, jača status nacionalnog junaka među Srbima - naglasio je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.