open-navfaktor-logo
search
Blokirane reforme
Muhasilović o protivljenju Nizozemske proširenju EU-a: To što su muslimani većina "otežavajuća" je okolnost za BiH
Vlada Nizozemske odlučno se protivi otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji sve dok zemlja ne pokaže nužan stepen usklađenosti s kriterijima Unije. Geopolitički analitičar Jahja Muhasilović izjavio je za Faktor da Nizozemska generalno nije za proširenje EU-a te da je prethodnih godina pravila smetnje zemljama koje su eventualno htjele postati punopravne članice.
04.12.2023. u 21:49
get url
text

VEZANI TEKST - Nizozemska se protivi otvaranju pristupnih pregovora EU-a sa BiH, žele provođenje reformi

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, njihovom generalnom negativnom stavu prema proširenju vjerovatno su pridodate činjenice da naša zemlja nije ispunila niti jedan od prioroteta, kao i to da ekonomski razvoj BiH trenutno nije dovoljan za takmičenje za EU – smatra Muhasilović.

Ukoliko bismo i postali punopravna članica, istakao je, jer je otvaranje pregovora ispred nas, "bili bismo na samom začelju".

- Treći razlog protivljenju pregovora može biti i podatak da su više od pola stanovništva u BiH muslimani, što je otežavajuća činjenica jer je na izborima u Nizozemskoj pobijedila desničarska vlada Geerta Wildersa.

Pored tog tradicionalno tvrdog stave Nizozemske, ekonomski i kulturološki parametri će dodano doprinijeti pooštravanju stava Nizozemske prema Bosni i Hercegovini – zaključio je Muhasilović.

Evropska komisija u novembru je uvjetno preporučila otvaranje pristupnih pregovora s BiH od marta sljedeće godine pod uvjetom da BiH do tada pokaže dodatni napredak u provedbi reformi.

VEZANI TEKST - TI BiH: Izvještaj EU pokazao da nema napretka, BiH nije ispunila ni osam uvjeta za "uvjetni kandidatski status"

Reforme su trenutno blokirane zbog ucjena predsjednika RS-a Milorada Dodika koji ultimativno traži da se prije bilo kojeg drugog zakona donese novi o Ustavnom sudu BiH i iz njega eliminiraju strane sudije.

Među ključnim prioritetima koje je EU postavio pred BiH je reforma pravosuđa, posebno Ustavnog i Suda BiH, kao i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, tijela koje imenuje i disciplinira sve suce i tužioce.

Bosna i Hercegovina je 2016. zvanično podnijela zahtjev za članstvo u EU, a u decembru 2022. dobila je status kandidata za članstvo u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.